Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nagađanja pala u vodu'

ANALIZA IVANE PETROVIĆ Što je najbitnije u govoru Predsjednice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović analizirala je obraćanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Reporterka Dnevnika Nove TV analizirala je govor koji je održala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ured predsjednice RH 'Pravo je predsjednice RH razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat' Slika nije dostupna Petrina nezadovoljan Ljut na predsjednicu: 'Zatražila je da napustimo sastanak'

'Mislim da je predsjednica jasno poručila da će postupiti u skladu s Ustavom i nakon njenog govora ponovno su pala u vodu nagađanja koja su se večeras pojavila, a to je da bi predsjednica mogla dati mandat relativnom pobjedniku ovih izbora, zasad je to Domoljubna koalicija.

Predsjednica je jasno poručila da će se držati Ustava i da će mandat za sastavljanje vlade dati onome tko je uvjeri da ima dovoljno mandata potpore novoga saziva Sabora.

To je ono što je iz njezinog govora najbitnije.

Riječ vrlo brzo možemo shvatiti čak i kao poštapalicu, ali i kao neku realnu situaciju, ali činjenica je da će ona započeti s konzultacijama kao što je počeo predsjednik Mesić 2007. godine koje se jako puno spominju ovih dana.

Ja bih ipak naglasila jednu stvar - 2007. su bile sasvim drugačije okolnosti i bila je drugačija konfuguracija ondašnjeg saziva Hrvatskog sabora.

Ovo sad što se događa možemo nazvati da je, mi se već pomalo zafrkavamo, bitka za MOST.

Biografija Bože Petrova: Mladi psihijatar koji je nakon 16 godina 'srušio' Jamba

Dakle, bile su drugačije političke okolnosti, bila je drugačija saborska konfiguracija i što je najbitnije od 2007. do 2015. Hrvatska je poprilično promijenila i vrijednosni sustav što su uostalom pokazli i ovi izbori.

Tako da riječi predsjednice prema kojima ćemo vrlo brzo imati novog mandatara možemo shvatiti višestruko, baš kao i govornu poštapalicu, ali možemo shvatiti i na način da ona možda već nešto zna i da će skladu s time ovih dana i postupiti.

Bilo bi vrlo neozbiljno nagađati što to znači 'vrlo brzo' što je večeras rekla, ali najbitnije je to da je jasno kazala da će se pridržavati Ustava i da neće davati mandat relativnom pobjedniku nego onome tko je uvjeri da ima 76 mandata potpore.'

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene