Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK podigao optužnicu

Optužnica protiv upravitelja Lepoglave zbog pogodovanja Petraču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana: Stjepana Loparića (1960.), Nevena Putara (1962.) i Ivana Benčeka (1965.) zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave, izvijestilo je večeras na mrežnim stranicama Državno odvjetništvo RH navodeći samo njihove inicijale.

Optužnicom se Stjepan Loparić, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i Neven Putar, njegov pomoćnik, terete da su od 23. kolovoza 2006. do 16. srpnja 2008., sukladno dogovoru, određenim zatvorenicima omogućili korištenje raznih pogodnosti iako za to nisu ispunjavali uvjete.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

Tako su četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele Kaznionice na način da su službenicima zaduženim za sastavljanje zapisnika naložili da u zapisnike upišu prijedloge odluka o premještaju zatvorenika, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za takav premještaj.

Petraču omogućili 85 izvanrednih posjeta

Osim navedenog, jednom su zatvoreniku, a riječ je, kako je ranije objavljeno, o Hrvoju Petraču, omogućili da svaki mjesec može izlaziti u mjesto prebivališta u trajanju od 72 sata tako što su prethodno službenici naložili da u zapisniku promijeni ocjenu 'uspješan' u 'naročito uspješan' iako je stegovno kažnjen. Istom zatvoreniku su omogućili 85 izvanrednih posjeta u radne dane od posjetitelja koji nisu upisani kao redoviti posjetitelji. Također su mu omogućili telefoniranje izvan radnog vremena propisanog dnevnim rasporedom te 26 izlazaka i 26 povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage.

Optužnicom se Ivan Benček tereti da je, kao načelnik Odjela tretmana Kaznionice u Lepoglavi, u lipnju 2008., sukladno dogovoru sa Stjepanom Loparićem, krivotvorio zapisnik stručnog kolegija Odjela tretmana i tako odobrio jednom zatvoreniku izvanredni izlazak od pet dana iako na sastanku kolegija nije o tome raspravljano niti je bilo takvog zahtjeva zatvorenika jer nije ispunjavao sigurnosne uvjete za korištenje izvan-kaznioničkih pogodnosti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene