Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitke državnog vrha

U Kninu se obilježava 28. obljetnica Oluje: "Tisućljetni hrvatski san postao je java"

Kninska tvrđava
Kninska tvrđava Foto: Niksa Stipanicev/Cropix
U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti državni vrh uputio je čestitke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluje, u kojoj stoji:

"I ove godine u Kninu i diljem Hrvatske, ponosno i dostojanstveno, obilježit ćemo obljetnicu VRO Oluje, pobjedničke akcije kojom je oslobođen velik dio okupiranih dijelova Hrvatske te su stvoreni preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Uz operaciju Bljesak, Oluja je bila prekretnica koja je označila pobjedu Hrvatske nad velikosrpskom agresijom Miloševićeva režima u Domovinskom ratu.

Odlučnošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i hrabrošću hrvatskih branitelja, u prilici smo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja slaviti u miru i slobodi, ponosni što živimo u samostalnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Nastavit ćemo promicati povijesnu istinu i čuvati dostojanstvo Domovinskog rata te stalno unaprjeđivati kvalitetu života hrvatskih branitelja. U svim smo našim politikama uz heroje čiji su životi utkani u temelje Hrvatske. Donijeli smo jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima kojim smo sustavno uredili status i prava branitelja i članova njihovih obitelji. Pomoću veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji trajno skrbimo o hrvatskim braniteljima, njihovu zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju. Potraga za nestalima naša je trajna politička i civilizacijska obveza kako bi obitelji saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Niti tri desetljeća od pobjedonosne Oluje Hrvatska je ostvarila sve svoje strateške nacionalne ciljeve i afirmirana je u svim ključnim međunarodnim organizacijama. Članica smo Europske unije, NATO-a, šengenskog prostora i europodručja, a na putu i prema članstvu u OECD-u. U četvrtom desetljeću naše samostalnosti posvećeni smo pronalasku rješenja za nove izazove pred hrvatskim društvom, osobito u pogledu demografske revitalizacije, zelene tranzicije i digitalne transformacije. Istodobno, kontinuirano jačamo Hrvatsku vojsku, policiju i sustav domovinske sigurnosti, koji su temelj naše sigurnosti.

Uime Vlade i osobno svima, a posebno hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije Oluja!

Božinović: Tisućljetni san hrvatskog naroda postao java 

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina čestitali su u subotu Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu Oluje te naglasili da se na današnji dan prije 28 godina ostvario tisućljetni san hrvatskog naroda.

"Na današnji dan prije 28 godina tisućljetni san hrvatskog naroda postao je java. Ratnici, koji su to postali ne svojim izborom, već prisiljeni od strane mračnih sila koje su se kao oblak nadvile nad njihov narod i Domovinu, prohujali su kao oluja. Ne kao oluja koja uništava i izaziva strah, već kao ona koja mora proći kako bi oslobodila put suncu na vedrom nebu.

Već sam naziv vojno-redarstvene operacije - Oluja, dovoljno govori kakvom je bila zamišljena i kako su vojno-redarstvene snage morale djelovati – munjevito i silovito!

Pročitajte i ovo Potres pogodio Banovinu Treći potres od jučer Tlo u Banovini opet se treslo: "Strašan udar, eksplozija, kuća se jako zatresla"

No taj naziv savršeno opisuje i kakvom su olujom nepatvorenih emocija bili vođeni naši ratnici…olujom u kojoj su se savršeno izmiješali osjećaji za dobro i ispravno, osjećaj odgovornosti za svog bližnjeg, dok je njezina pokretačka sila bila domoljublje", istaknuli su u čestitki.

Božinović i Milina naglasili su da posebnu počast danas odaju onima koji se nisu vratili iz Oluje, svim poginulim i nestalim braniteljima, vojnicima i policajcima specijalcima.

"Ne postoje riječi kojima bismo dovoljno dobro izrazili zahvalnost i poštovanje njihovim obiteljima koje svaki dan u tišini žive svoju žrtvu, idu kroz život bez svojih najmilijih. Zbog njihovih sinova, braće, supruga i očeva vojno-redarstvena operacija Oluja ostat će u hrvatskoj povijesti upisana kao bitka svih hrvatskih bitki. I upravo zbog njih, kada mladim naraštajima prenosimo značaj VRO Oluja, možda bi bilo najbolje citirati riječi hrvatskog pjesnika Demetra: '…Tu nek Hrvat uči, koja mu je cijena, / Tu nek crpe hrabrost, ponos, volju, / Nek ne ište vijek utjehu bolju, / Neg' koju mu daje ova uspomena!...'

Stoga svim pripadnicima hrvatske policije, posebno pripadnicima specijalne policije, svim hrvatskim vojnicima, hrvatskim braniteljima, svima koji Hrvatsku nazivaju svojom domovinom, čestitamo ovaj ponosni dan - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu akcije Oluja", napisali su u čestitki Božinović i Milina.

Banožić: Oluja nas čini ponosnima

Ministar obrane Mario Banožić u čestitki za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti istaknuo je da sjećanje na Oluju i hrvatske branitelje čini sve posebno ponosnima, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robert Hranj da pripadnici OSRH-a branitelje čuvaju u srcu i mislima.

Banožić je u čestitki naglasio da je obilježavanje 28. obljetnice VRO Oluja sjećanje na povijesne i ponosne dane kada je Hrvatska pokazala kako upravo zajedništvo, odlučnost i jasna vizija ispisuju povijest jednog naroda i stvaraju slobodu.

"Zahvaljujem zato svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u najsjajnijoj vojnoj operaciji u povijesti Hrvatske i osigurali nam da u miru, u svojoj samostalnoj i modernoj hrvatskoj državi, gradimo i stvaramo bolju budućnost za generacije koje dolaze.

Sjećanje na hrvatske branitelje i sve one koji su izgubili život na putu borbe za samostalnost i neovisnost, čine nas upravo na današnji dan posebno ponosnima jer svjedočimo Hrvatskoj koja unatoč svim izazovima raste i jača, ostvarujući povijesne iskorake na svim područjima.

Pročitajte i ovo Ilustracija iz minute u minutu FOTO/VIDEO Duga noć pred nama: Upaljen narančasti alarm za jedan dio zemlje, na sjeveru Hrvatske raste vodostaj

Vlada Republike Hrvatske zato nastavlja odgovorno razvijati naše obrambene sposobnosti i kapacitete, ulažući u daljnje procese modernizacije i opremanja Hrvatske vojske", istaknuo je.

Hrvatska i svaki njezin građanin, naglasio je, zaslužuju imati modernu i moćnu vojsku koja je u svakom trenutku sposobna odgovoriti na sve izazove koji se pred nju postave: hvala svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima što časnom službom dokazuju kako predstavljaju neodvojiv dio našeg nacionalnog identiteta.

"Vjerujem kako ćemo svi zajedno i nadalje uspješno iznalaziti odgovore na izazove koje nam vrijeme donosi i iz čega ćemo, baš kao u Oluji, izaći kao pobjednici", poručio je Banožić u čestitki za 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja.

Hranj: Profesionalnim vojnicima vrijeme ponosa i herojstva ima poseban značaj

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u čestitki je naglasio: "Kninska tvrđava, hrvatska zastava, Domovinski rat, borba i žrtve za neovisnost i slobodu… To je Oluja - simbol nade, pobjede, odlučnosti, hrabrosti i zajedništva."

Danas je od Oluje, te veličanstvene završne pobjede u Domovinskom ratu, prošlo već 28 godina. Ali zasigurno će taj događaj vječno imati mjesto u našem kolektivnom sjećanju. Jer pobjeda u Domovinskom ratu jedan je od najvažnijih događaja u cjelokupnoj povijesti hrvatskog naroda i jedan od temelja moderne hrvatske državnosti, potvrđujući se kao ključni doprinos konačnom ostvarenju višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom, suverenom i neovisnom državom", istaknuo je.

Admiral Hranj podsjetio je da je Hrvatska vojska u pobjedonosnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u samo 84 sata oslobodila okupirana područja i trajno osigurala međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Hrvatski vojnici tom su prigodom oslobodili domovinu i očuvali hrvatsku neovisnost.

"Naše misli i zahvalnost okrenute su prema svim onim hrabrim hrvatskim vojnicima koji su svoje živote i zdravlje utkali u slobodu i samostalnost Republike Hrvatske i postali uzor svim pripadnicima Oružanih snaga RH. Oni su nesebično dali svoj život i zdravlje za našu slobodu i zato ih čuvamo u našim srcima i mislima", naglasio je.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na A1 Objavila policija FOTO Teška prometna nesreća na autocesti A1: Poginule tri osobe, dvije se bore za život

"Nama, profesionalnim vojnicima, to vrijeme ponosa i herojstva ima posebni značaj, na što nas podsjeća i jedna vojnička legenda, američki general Mattis, kada je prije šest godina, kao ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država, pozdravio drugu vojničku legendu, tadašnjeg ministra obrane RH generala Krstičevića rekavši: "Sljedećeg mjeseca obilježavamo 22. obljetnicu operacije nazvane Oluja, operacije koja se proučava u američkoj vojsci da joj pokaže kako dobro vođena vojska, dobro uvježbana, dobro opremljena i s dobrim političkim smjernicama može promijeniti tijek povijesti", podsjetio je.

Uz ostalo, naglasio je i da će se OSRH razvijati kao važan element sveukupnih potencijala države te kao neodvojiv dio hrvatskog društva, dijeleći sve izazove i dobrobiti tog istog društva te svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama, operacijama i aktivnostima potpore miru diljem svijeta kao i njihovim obiteljima poželio sve najbolje, obilje zdravlja i veselja, te uspjeh i zadovoljstvo u izvršavanju zadaća.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene