Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAGURAVANJE S POLICIJOM

Eskalacija sukoba u Mrtvaški: Ilovičani na rubu, htjeli spriječiti rušenje mola, stradala otočanka, privedeno nekoliko mještana

Aktualno Galerija Incident u Mrtvaški - 2 Incident u Mrtvaški - 2 Foto: SOI Incident u Mrtvaški - 3 Incident u Mrtvaški - 3 Foto: SOI Incident u Mrtvaški - 4 Incident u Mrtvaški - 4 Foto: SOI Incident u Mrtvaški - 1 Incident u Mrtvaški - 1 Foto: SOI +0 Incident u Mrtvaški Galerija 1/5 >>
Projekt dogradnje luke Mrtvaška glavni je izvor brojnih nesuglasica između stanovnika otoka Ilovika i investitora - Županijske lučke uprave Mali Lošinj, koja je u nadležnosti Primorsko-goranske županije. I danas je, a sukob traje već duže vrijeme, bilo burno, a oglasio se i župan Zlatko Komadina.

Policija ne štiti hrvatske građane od korupcije i organiziranog kriminala, nego ih nasilnim metodama sprečava u borbi za pristup vlastitim kućama i fizički se obračunava s njima, tvrde stanovnici Ilovika nakon novih sukoba oko Mrtvaške pošto što je blokiran ulaz prema uvali da bi se mogao srušiti mol te je cesta prema njoj zatvorena. 



''Ovoga puta donijeli su dva pauka, dva bagera, zaštitara koliko i nas s Ilovika i policiju. Zaštitari nisu dali da se ljudi iskrcaju na rivu, naguravali su ljude i skoro nas je nekoliko palo u more. Poslije je došlo još policajaca i u naguravanju policije s mještanima stradala je stanovnica i pozvana je hitna medicinska pomoć te je prevežena u Rijeku. U naguravanju je stradala i druga sumještanka, koja je inače i onkološka bolesnica te će i ona biti prevežena u Rijeku'', objavila je inicijativa Spasimo otok Ilovik.

 ''Uhitili su našeg glasnogovornika Ladislava Radoslovića i još nekoliko mještana uz njega. Na našoj rivi parkirano je vozilo zaštitara, blokiraju ulaz na Mrtvašku i čuvaju mol kako bi bager mogao doći do njega i srušiti ga'', kazala je inicijativa iz koje poručuju da nema predaje.



Radnici zaštitarske tvrtke najprije nisu mještanima omogućavali privez ni iskrcaj na mulić, a potom su ipak omogućili da se s plovila iskrcaju djeca koja putuju u školu u Malom Lošinju, kazala je predsjednica Mjesnog odbora Ilovik Jadranka Matas za portal Otoci.net.

Prozvala je zaštitare da su im prijetili na grube načine i zamalo Radoslovića i njezina muža bacili u more, a onda je, kaže, došla policija. No, ne zna tko ju je zvao: ''Uglavnom, zaštitari su svojim autom prepriječili put, a potom ga je prepriječio i jedan auto naših stanovnika, koji je dobio kaznu.''

Tvrdi da je ''policija privela Radoslovića i mještanina Željka Stojšića, čija je supruga zahtijevala da ga puste, a u naguravanju je žena pala na pod te su uhvatili su još jednu gospođu, onkološku bolesnicu, za ruku''.

Iz policije su nešto kasnije poslali priopćenje te objavili: "U sklopu postupanja policije u službene prostorije privedeno je 11 osoba te će se provesti kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je došlo do protupravnog ponašanja, dok su dvije osobe prevezene u KBC Rijeka radi pružanja liječničke pomoći. Radi se o ženskim osobama koje su ometale rad policije te je nad njima uporabljena minimalna tjelesna snaga zbog savladavanja otpora osobe koja se privodi, sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Tijekom postupanja jedna od njih je pala i ozlijedila se, dok je drugoj ženi pozlilo te su obje prevezene u bolnicu."

Podsjetimo, radovi na projektu dogradnje luke Mrtvaška na južnom dijelu otoka Lošinja, vrijednom 80 milijuna kuna, uglavnom europskog novca, počeli su prije više od godinu dana, ali i brzo stali koji mjesec nakon početka.

Ilovičani ne odustaju od dva ključna zahtjeva

Mještani Ilovika uvalu Mrtvaška koriste kao najbrži i najsigurniji put u svim vremenskim uvijetima za svakodnevno komuniciranje s Lošinjem i kopnom. Stoga traže izmjenu projekta dogradnje rive koji predviđa rivu visine od dva metra, što znači da državna brodska linija 311 Ilovik - Mrtvaška zbog visine rive neće moći pristajati u novoj luci, a ni svi manji brodovi neće više moći koristiti tu luku.

Međutim, novac iz europskih fondova odobren je upravo temeljem spomenute linije u cilju podizanja kvalitete života na otoku Iloviku, a Ilovičani traže i vraćanje linija 311 Ilovik-Mrtvaša, koja je nakon početka radova izmještena i plovi na relaciji Ilovik-Mali Lošinj, a traje više od sat vremena i ima jako puno neplovnih dana u godini zbog loših vremenskih uvijeta.

Problem je to za učenike koji svaki dan putuju u školu u Mali Lošinj, kao i sve one kojima je potrebna liječnička skrb u Malom Lošinju i dalje, opskrba je otežana, kao i putovanje na posao s Ilovika na Lošinj.

Ilovičani tvrde i da izgradnju nove luke prati niz nezakonitosti i  nezakonitosti. Stoga su slučaj prijavili OLAFU - europskom uredu za borbu protiv prijevara. Ističu i da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture idejni začetnik projekta upoznato sa svim nepravilnostima.

Komadina: Žao mi je što je do toga došlo

Iz županijske uprave, podsjetimo također, nedavno su predstavili tehnička rješenja luke Mrtvaške u skladu s, kako tvrde, zahtjevima mještana Ilovika. Tada je rečeno da je u tijeku izmjena građevinske dozvole kako bi se riva snizila i da županija ne može vratiti državnu liniju u Mrtvašku.

Pročitajte i ovo Zaštitar na gradilištu trajektne luke hrvatski apsurd Bizarna priča s Lošinja: Umjesto trajektne luke, više od 400.000 kuna otišlo zaštitarima za čuvanje - parkiranih automobila
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Došli i do Opatije I dalje bez rješenja za stanovnike Ilovika: "Oni se bore za svoj džep, a mi se borimo za svoj život"

Iva Rinčić iz Kluba nezavisnih vijećnika Županijske skupštine istaknula je da su doznali kako ne postoji izmijenjeni projekt luke Mrtvaške te da odgovorna osoba nije podnijela službeni zahtjev za izmjenu dozvole pa od župana Zlatka Komadine očekuje hitnu smjenu odgovornih u ŽLU Mali Lošinj.

Nakon današnjih događanja zapitala je: ''Je li ovo moja država? Je li ovo moja država u kojoj policija ne štiti svoje graďane od korupcije i organiziranog kriminala, nego ih nasilnim metodama sprečava u borbi za pristup vlastitim kućama i fizički se obračunava s njima? Je li ovo moja drżava u kojoj izabrani predstavnici županijske i gradske izvršne vlasti šute i okreću glavu od svojih birača, gurajući neke druge, samo njima poznate interese? Za koga je ova država ako ne za sve nas, njene obične građane?''

''Dio građana Ilovika je napao policiju te su privedeni, a blokirali su cestu da bi onemogućili uspostavu zone gradilišta izmještanjem nepropisno parkiranih vozila. Žao mi je što je do toga došlo, što se nije htjelo razgovarati i dogovoriti funkcioniranje u zoni gradilišta, već se ide nasilnim metodama koje nikome neće donijeti dobro'', poručio je Komadina s redovite tjedne konferencije za medije. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene