Trebao je to biti projekt koji će im olakšati život, a sada ih, kažu, tjera s otoka. Mještani Ilovika, koji su u projektu izgradnje nove trajektne luke u Mrtvaškoj vidjeli spas, tvrde kako radovi stoje, a izvođača nema ni na vidiku.


Početak radova je bio u siječnju prošle godine. No, sada tamo nema bagera, a nema ni radnika. "Jedina novina su zaštitari koje je angažirala Županijska lučka uprava. Oni čuvaju automobile koji su tu parkirani. Najbizanije u tome je cijena zaštitara na gradilištu.

Registar javne nabave kaže da su usluge tjelesne zaštite na gradilištu Mrtvaška na prvom računu 223.200 kuna", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Imamo još jedan račun usluga pružanja tjelesne zaštite na 230.400 kuna. Dakle, više od 400.000 kuna koštaju sve nas zaštitari koji čuvaju parkirane automobile", dodao je Mikić.

Kontaktirao je županiju da pojasni gdje je zapelo i osigura gosta, no oni su samo rekli kako će se odazvati pozivu za sudjelovanje u trenutku kada se tamo nastave radovi te da mještani Ilovika svojim parkiranim vozilima onemogućuju nastavak radova i time nanose veliku štetu.

Radovi trajali četiri mjeseca

Predstavnik mještana Ilovika Ladislav Radoslović navodi da su se radovi izvodili početkom 2021. godine i da je to trajalo puna četiri mjeseca.

"U ta četiri mjeseca je puno toga razrovano i nakon toga su radovi stali. Nitko nije stopirao radove. Nakon toga je izmještena naša državna brodska linija i mi liniju nemamo i život je stanovnicima Ilovika jako otežan", objasnio je Radoslović.

Na pitanje na koji način će im doći obitelji tijekom blagdana, odgovara da će doći jedino preko Mrtvaške zato što je to još uvijek moguće. "Mi s našim malim brodicama, barkama dolazimo po njih", dodao je.

Zaštitar na gradilištu trajektne luke Ladislav Radoslović Foto: DNEVNIK.hr

Pokušali ih onemogućiti

Iako je bilo rečeno da će zaštitari morati zvati policiju, Radoslović navodi kako se zaštitari prema građanima ponašaju korektno. "Bilo je pokušaja da nam se to onemogući, ali mi smo se uspjeli izboriti i na taj način možemo prometovati do Ilovika", rekao je.

Navodi da su puno puta sjedali za stol s drugom stranom. "Nijednom zahtjevu nije udovoljeno. Pošto smo ignorirani punih devet mjeseci, a imali smo samo dva zahtjeva - jedan je vraćanje naše državne linije u Mrtvašku, a drugi zahtjev je bio sniženje dijela rive tako da možemo s našim brodicama pristajati, mi smo dublje ušli u projekt i utvrdili čitav niz eklatantnih nezakonitosti", rekao je i dodao da su nezakonitosti prijavljene.

Smatra da su odgovorni nadležno Ministarstvo i županijska Lučka uprava. "Očekujemo da nam vrate liniju i da se život djece, bolesnih, starijih i ostalih stanovnika vrati u normalu", kazao je Radoslović i dodao da očekuju i istragu koja je u tijeku i da se utvrde nezakonitosti i sankcioniraju odgovorni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju