Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opsežna analiza

EKSTREMNA NEJEDNAKOST ČAK I U SMRTI 'To je nepošteno i može se spriječiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njujorške su vlasti nakon deset godina provele opsežnu analizu javnog zdravlja u New Yorku.

New York je grad velikih nejednakosti, a u njemu, među ostalim, ljudi u najsiromašnijim dijelovima Brooklyna umiru 11 godina prije od onih koji žive blizu Wall Streeta, pokazali su podaci objavljeni u srijedu.

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali

Njujorške su vlasti nakon deset godina provele opsežnu analizu javnog zdravlja u najvećem američkom gradu. Nadaju se da će time naglasiti ekstremnu nejednakost u Velikoj Jabuci i unaprijediti kvalitetu života najsiromašnijih.

WB: Broj 'ekstremno siromašnih' u svijetu pao ispod 10 posto

U najsiromašnijoj bruklinskoj četvrti Brownsvillu, u kojem 76 posto stanovnika čine afromamerikanci, očekivana životna dob je 74,1 godinu. Za usporedbu, u gradskoj financijskoj četvrti na Manhattanu živi se u prosjeku 85,4 godine, odnosno zapanjujućih 11 godina više.

Mještani Brownsvillea ne umiru ranije od nekih neobičnih uzroka, nego od istih bolesti, krvožilnih oboljenja i raka, kao i njihovi bogatiji susjedi.

'RAT. GLAD. BOLEST' Odlučili pokazati da nisu samo to

"To je nepošteno i može se spriječiti", rekla je gradska pročelnica za zdravstvo Mary Bassett.

Među 86.377 stanovnika Brownsvillea, četvrtina odraslih nije završila ni srednju školu, a 40 posto ih živi ispod razine siromaštva. Naravno, brojke na Wall Streetu posve su suprotne.

Ostale četvrti Manhattna i Queensa imaju slične podatke o očekivanoj životnoj dobi kao i financijska četvrt, dok se ostali dijelovi Brooklyna i Bronxa poklapaju s Brownsvilleoma na dnu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene