Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svadbe na čekanju

Izgovoriti sudbonosno "da" nikada nije bilo stresnije: Jesu li brzi testovi spas za buduće mladence?

Aktualno Galerija Mladenci, ilustracija - 1 Mladenci, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mladenci, ilustracija - 2 Mladenci, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mladenci, ilustracija - 3 Mladenci, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Karla Horvat, mladenka Karla Horvat, mladenka Foto: DNEVNIK.hr +0 Iva Kraljević Licardo, organizatorica vjenčanja Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj se prosječno sklopi do 20.000 brakova, no prošle godine taj broj je pao na 15.000. Izgovoriti sudbonosno "da" nikad nije bilo stresnije, a zbog mjera protiv širenja koronavirusa vjenčanje je teško organizirati.

Nema plesa ni veselja, svadbene sale stoje prazne, prebacivanje datuma iz jedne godine u drugu i očekivanje boljih dana.

Pročitajte i ovo Ugostitelji - 1 MUKE PO RADNICIMA Ugostitelji na kontinentu svake godine na istim mukama: "Moji radnici dobili bi i 10 i 15 posto veću plaću..." Novac - 3 INFORMER DONOSI Imate li 150.000 kuna na računu? To je prosjek financijskog bogatstva Hrvata, a nije ni pribrojeno - ono najvrjednije

Karla je svoje vjenčanje prebacila iz 2020. godine na sedmi mjesec 2021. godine u nadi da će ipak proslaviti svoj najljepši dan.

"Prošle godine je bilo jako stresno, bila sam trudna, trebalo je to sve biti moj najljepši dan, a kad smo trebali ići dijeliti pozivnice uveli su i propusnice i sve tako da iz kuće nismo mogli", kaže Karla.

Nesigurnost raste iz dana u dan, a pozivnice čekaju na stolu. Novci se uplaćuju za salu, cvijeće, vjenčanicu i odijelo, a ni sami ne znaju hoće li dočekati svoj prvi ples.

"Kapare ni ne bi tražili natrag jer to je njihova sigurnost i naša, a izgubili smo jer nismo mogli sve poklopiti od restorana cvijeća, muzike na iduću godinu pa smo nešto morali otkazati i jednostavno novo rezervirati tako da neki novci su se izgubili i morali smo još dodatno dati", dodaje Horvat.

Organizatorica destinacijskih vjenčanja Iva Kraljević Licardo također broji gubitke koji su prošle godine narasli do 85 posto.

"Mi smo pokazali čitav niz akcija 'Ne otkazuj vjenčanje već prebacuj vjenčanje', ne samo mi nego znači i na svjetskoj razini, međutim početkom 2021. godine kada smo svi mislili da će sezona biti relaksirana dogodila se nova prebacivanja na 2022. i puno više otkazivanja", govori organizatorica vjenčanja Iva Kraljević Licardo.

U nadanju su da će se naći kompromis u opuštanju mjera kako mi se vjenčanja mogla održavati već u svibnju.

"Vjenčanje je proces koji se dogovara i zapravo znači mjere koje se donose znači zadnji čas nikako ne odgovaraju i zapravo štete samoj organizaciji vjenčanja i evenata pa tako jedan od naših zahtjeva je zapravo da se napravi okvirni plan popuštanja mjera i kako bi mogli barem donekle planirati vjenčanja i evente", predlaže Kraljević Licardo.

Osim osnovnih ekonomskih mjera za očuvanje radnih mjesta, tu su i prijedlozi mjera za relaksaciju ograničenja posjetitelja. Jedna od njih je uvođenje brzo antigensko testiranje za sve goste.

"Smatramo da bi se na taj način vjenčanja mogla održavati te da se napravi razlika između održavanja vjenčanja i evenata na otvorenom i na zatvorenom. Razgovaramo o broju od 80 do 100 uzvanika u zatvorenom prostoru, a znači oko 150 uzvanika u otvorenom prostoru", kaže organizatorica vjenčanja.

Proces planiranja vjenčanja nije nimalo jednostavan, a odvija minimalno osam do 12 mjeseci prije vjenčanja

"Tako je i zapravo otkazivanje ili pomicanje datuma također jedan kompleksan proces zato što prilikom organizacije vjenčanja, unutar organizacije vjenčanja sudjeluje preko 20 do 30 dobavljača što znači kada se pomiče datum zapravo pomiču se obaveze i datumi za sve dobavljače koji sudjeluju u procesu vjenčanja", opisuje Kraljević Licardo.

"Stvarno sam mislila da je to jako lagano, rezerviraš i pojaviš se tamo, a sad nije to baš tako lagano od cvijeća pa na dalje, rasvjeta, muzika... Ima hrpa toga, hrpa stavki koje su jako stresne", kaže mladenka Karla.

Karla je svoje vjenčanje isplanirala, a ono što čeka je zeleno svjetlo kako bi ga mogla i proslaviti. Njoj nije problem još jednom promijeniti datum jer želi veliku svadbu.

"I da se ograniči broj ljudi mi ipak nećemo imati svatove. Alternativa je prebacivanje pa za pet godina", ističe Horvat.

Ono što preostaje je čekati. Hoće li mjere popustiti pred sezonu ili u sezoni, i kako će vjenčanja izgledati tek ćemo vidjeti.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene