Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježen Dan bijelog štapa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više stotina slijepih osoba iz čitave Hrvatske obilježilo je današnji svjetski Dan bijelog štapa prosvjedom koji je, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, održan na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Slijepi su se okupili ispred zgrade Saveza u Draškovićevoj ulici da bi potom, držeći se za uže koje simbolizira sljepački bijeli štap, u povorci krenuli kroz zagrebačke ulice prema Cvjetnom trgu, gdje je održana središnja manifestacija pod geslom "Upalimo svjetlo, glasno!".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prevezen u bolnicu Nitko nije vidio slijepog putnika u prostoru za kotač aviona: Letio gotovo 11 sati od JAR-a do Amsterdama i preživio Dario Breznik na putu do Međugorja (Foto: Dnevnik.hr) Vožnja do Međugorja Dario ima samo tri posto vida: ''Gospa mi je rekla da ću na festival Mladih doći biciklom''

Predsjednik Saveza Vojin Perić naglasio je da nije riječ o
predizbornom skupu, nego se želi upozoriti na izostanak sluha za potrebe slijepih koji su pokazale sve dosadašnje Vlade.

Radimo prosvjed protiv svih, jer nijedna Vlada nije imala sluha za potrebe slijepih osoba, ističe Perić.

Objasnio je da se Savez slijepih zalaže za donošenje posebnog zakona o dodatku koji bi slijepim osobama osigurao pokrivanje polovice troškova nastalih zbog sljepoće, a koji iznose oko 5.000 kuna
mjesečno.

"Brailleov redak stoji 80.000 kuna. Probajte ga kupiti na leasing i otplaćivati s 280 kuna mjesečno", poručio je Perić komentirajući sadašnji dodatak za osobe s invaliditetom od 400 kuna za nezaposlene i 280 kuna za zaposlene.

U Savezu slijepih odbacuju objašnjenja da država nema dovoljno novca za pokrivanje traženog dodatka na sljepoću, jer je riječ tek o jednom promilu ukupnih proračunskih davanja.

"Kandidature za neka sportska natjecanja stajale su milijune i milijune, a ta se natjecanja na kraju nisu ni održala", rekao je
Perić.

Naglasio je kako se slijepi ne žele osjećati kao socijalni slučajevi, ali se počesto osjećaju kao građani drugog reda, te zatražio da se i slijepim učenicima osiguraju besplatni udžbenici, bez obzira na visoku cijenu brailleovog pisma.

Među okupljenima na Cvjetnom trgu bili su i SDP-ova saborska zastupnica Vesna Škulić, također osoba s invaliditetom, i državni tajnici Dorica Nikolić i Želimir Janjić koji su, međutim, tamo bili kao HSLS-ovi, a ne državni dužnosnici.

Janjić je Hini kazao kako je država osigurala 780.000 kuna za
tiskanje udžbenika na brailleovu pismu, za 37 slijepih osnovnoškolaca i 17 srednjoškolaca.

"Proces je otvoren, financijska obveza stoji, no ne možemo utjecati na brzinu tiskanja", rekao je Janjić ističući da se slijepe učenike u pravima tretira kao i ostale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene