Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijepo iznenađenje

U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Ris na području Parka prirode Učka
Ris na području Parka prirode Učka Foto: Facebook/Park prirode Učka
Na području Parka prirode Učka uočen je rijedak gost - ris, koji tamo nije viđen posljednih 40-ak godina.

Park prirode Učka objavio je kako su na snimkama kamera u šumama Ćićarije uočili rijetkog gosta.

"U šumama Ćićarije nedavno se pojavio ris", napisali su u objavi na Facebooku te dodali da u evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području.

Posljednji put ris je viđen na tome području sredinom 1980-ih.

 

"Porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat je proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav", napisali su u objavi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski udar Paklene vrućine čak i noću: Izmjerena najviša temperatura u 112 godina, meteorolozi u šoku

"Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, “velike zvijeri”. Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama", dodali su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene