Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opstanak risa

Karlo je siroče, a njegova je obitelj na rubu nestanka: Spašen je u Gorskom kotaru, prošao je svašta, a sada je pred njim važna zadaća

Karlo - 3
Karlo - 3 LIFE Lynx / Vedran Slijepčević
Aktualno Galerija Karlo - 1 Karlo - 1 Foto: LIFE Lynx / Vedran Slijepčević Karlo - 4 Karlo - 4 Foto: LIFE Lynx / Vedran Slijepčević Karlo - 2 Karlo - 2 Foto: LIFE Lynx / Vedran Slijepčević +0 Karlo - 3 Galerija 1/4 >>
Mladi ris Karlo, pronađen prošle jeseni u Gorskom kotaru kao izgubljeni mladunac, oporavio se i ispušten je u talijanske Alpe u projektu čiji je cilj opstanak risa u ovdašnjim šumama.

Ris Karlo pušten je na području Tarvisia u Italiji, nakon što je rehabilitiran u suradnji zooloških vrtova u Zagreba i Bojnice u Slovačkoj.

Neobičan je pomalo njegov put, naime, on je prvi ris koji je krenuo suprotnim smjerom. U posljednjih pet godina, 18 risova je preseljeno iz Karpata u Sloveniju i Hrvatsku, a sada je ris Karlo iz Hrvatske preseljen u Italiju.

Povijesni trenutak za suradnju Hrvatske i Italije u očuvanju bioraznolikosti

U sklopu LIFE Lynx projekta tijekom posljednjih pet godina ukupno je 18 risova iz Karpata preseljeno u Hrvatsku i Sloveniju kako bi se zaustavilo izumiranje risa u Dinaridima i jugoistočnim Alpama.

Na LIFE Lynx nadovezao se talijanski projekt ULyCA2 (Urgent Lynx Conservation Action), preko kojega su ovoga proljeća u Julijske Alpe preseljena dva risa iz Švicarske i dva risa iz Rumunjske, koji će sada s Karlom povećati zajednicu risova u Julijskim Alpama.

Pročitajte i ovo Risovica L13 s mladuncem, snimljeni u listopadu 2020. Međunarodni dan risa Točkice kao otisak prsta, čuperak na vrhu uha, karizmatična zvjerka oduzima dah: S Crvene liste neće tako skoro, no ''duh šume'' dobio je novu priliku za opstanak

Povezivanje Alpa i Dinarida

Ris je najrjeđi kopneni sisavac u Italiji, u opasnosti je od potpunog nestanka te je naseljavanje novih jedinki jedini spas za opstanak risa.

No prisutnost risova u Julijskim Alpama važna je i za opstanak risa u Hrvatskoj jer će se povezivanjem risova iz Alpa i Dinarida prekinuti izolacija naše populacije, omogućiti protok gena i zaustaviti parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak naše populacije risa.

Ris Karlo nazvan je po Karli Boban, koja ga je gladnog i iznemoglog pronašla prošle jeseni ispred vikendice u Jasenku i uz pomoć lokalnog lovca pokrenula akciju njegova spašavanja.

Lovci su dobro upućeni u postupanje u ovako hitnim situacijama te je odmah obaviješten Interventni tim za vuka i risa koji djeluje u okviru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte i ovo Bjeloglavi sup - 7 KARIZMATIČNI VLADARI NEBA Kolateralne žrtve ilegalnih praksi: ''Više je stanara u jednom zagrebačkom neboderu nego njih u cijeloj Hrvatskoj''

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatski rječnik Plava ekonomija, zelene tvrdnje, točka preokreta: Znate li o čemu je riječ?

Član interventnog tima, veterinar Vedran Slijepčević potvrdio je da je riječ o siročetu te je mladunca mase 3,7 kg prevezao u Zoološki vrt grada Zagreba, koji je službeno Oporavilište za zaštićene životinjske vrste.

Rehabilitacija koja bi omogućila povratak u prirodu tako mlade životinje vrlo je zahtjevan i specifičan proces pa su stoga u pomoć priskočili stručnjaci iz Zoološkog vrta Bojnice u Slovačkoj.

Od Gorskog kotara, do Zagreba, Slovačke pa Italije – Karlo je prošao pravu avanturu, istaknuli su iz LIFE Lynx projekta: ''Nadamo se da će svoju snagu i borbenost pokazati i u talijanskim Alpama, te će goranski geni osigurati opstanak ove velike mačke u prekrasnim planinskim lancima Alpa i Dinarida.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene