Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavna tajnica Vijeća Europe

Pejčinović Burić dadiljala je u obitelji Ecclestone, slušala Boba Dylana i Floyde, a Milanovića nazvala haharom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova glavna tajnica Vijeća Europe rođena je u Mostaru, a odrasla u Ljubuškom. Gimnaziju je završila već sa 17 godina. Bila je odlična rukometašica, a govori nekoliko stranih jezika.

"Najljepša su sjećanja ona na otvoreni disko u Studentskom centru. U društvu su se slušali Bob Dylan, Pink Floyd, Prljavci, Parni Valjak, Azra, Film..., rekla je Mislavu Bagu u neformalnom intervjuu Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministrica vanjskih poslova i od listopada nova glavna tajnica Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Posljednji ispraćaj Mislava Bage - 2 Ispraćaj velikog novinara Emotivan oproštaj od Mislava Bage: "Bio je najbolji čovjek među novinarima" Posljednji ispraćaj Mislava Bage - 3 zbogom, Mimi VELIKA FOTOGALERIJA Brojni političari, kolege i prijatelji oprostili se od Mislava Bage na zagrebačkom Krematoriju

Marija Pejčinović rođena je u Mostaru, ali je odrasla u Ljubuškom. Tijekom gimnazijskih dana u Ljubuškom igrala je za ženski rukometni klub Izviđač, a postoje glasine prema kojima je bila jedna od najnadarenijih igračica u povijesti tog kluba. U Zagrebu je nastavila igrati za Trešnjevku i Lokomotivu, sve dok nije ozlijedila rame.

Dva razreda odnovne škole završila je u jednoj godini. "Ujutro bi učila za osmi, a poslijepodne za sedmi razred. Sa 17 godina završila je gimnaziju", rekao je Jutarnjem jedan njezin školski prijatelj.

Marija Pejčinović zato je već sa 17 godina došla u Zagreb. Upisala je ja vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu, no upala je i na Poljoprivredni fakultet, smjer vrtlarstvo s oblikovanjem pejzaža. Mislavu Bagi rekla je da je ipak prvi izbor bio ekonomija.

"Oblikovanje pejzaža kasnije se ispostavilo kao ljubav u sjeni. Upala sam na to iako sam za prijamni učila samo pet dana. Za ekonomiju sam se ipak pripremala gotovo cijelo ljeto. Očito je to bio prvi izbor", rekla je.

Zaposlili su je Slavica i Bernie Ecclestone 

Ministrica Pejčinović Burić voli i jezike. Govori španjolski, francuski i engleski, a kaže da je učila i nešto njemačkog, pa ga razumije i čita. Zbog želje za usavršavanjem jezika godinama je živjela po Europi, godinu i pol u Parizu, godinu u Londonu i neko vrijeme u Španjolskoj. U Londonu je radila kao babysitterica. Radila je i u obitelji Ecclestone, zaposlili su je Slavica i Bernie. 

"Bila je to slučajna okolnost, sve skupa je trajalo samo nekoliko tjedana. No financijski se isplatilo, a bila je i vrijedna prilika da uđete u dom ljudi koje možda ne biste imali priliku sresti na ulici", rekla je i dodala da je ljubav prema Hrvatskoj bila jača. Van je otišla da nauči jezike, a ne da ostane.

"Baka mi je rekla da se nikad neću udati"

Na pitanje o ljubavima u studentskim danima, Pejčinović je rekla da je prava ljubav došla kasnije. "Moja baka je u jednom trenutku rekla da previše gledam knjige i da se nikad neću udati. Tad sam imala 26 godina, bila sam već jako stara za njezine pojmove. No ljubav se pojavila kasnije. I još traje", rekla je.

O diplomaciji je govorila da "daje prostor da se nešto kaže, a da se različito razumije", o mogućnosti da se jednog dana kandidira za predsjednicu rekla je da je više za izvršnu vlast i da voli raditi na konkretnim stvarima. Na svjetskoj političkoj sceni najviše joj se svidjela Merkel, a u Hrvatskoj Savka Dabčević Kučar. Sanadera je Mislavu Bagi u jednoj riječi opisla kao teatrologa, Plenkovića kao diplomata, a za Zorana Milanovića rekla je: "Hahar".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene