Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Problemi u zdravstvu

Medicinske sestre i tehničari na izmaku snaga: "Jedna sestra obavlja opseg posla za njih pet"

Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1
Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Arhiva/Dnevnik.hr
Aktualno Galerija Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Foto: Arhiva/Dnevnik.hr +0 Medicinske sestre, ilustracija (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Prekovremeni, male plaće, nepriznavanje stručne spreme samo su dio problema s kojima se medicinske sestre i tehničari godinama bore. U Hrvatskoj ih nedostaje oko 12 tisuća, zbog čega postojeći moraju puno više raditi.

Medicinske sestre i tehničari neizostavan su dio zdravstvenog sustava. Oni su spona između pacijenata i liječnika. No, zbog velikog nedostatka medicinskih sestara i tehničara, postojeći moraju raditi puno više od očekivanog.

Pročitajte i ovo Veće ovlasti sestrama i tehničarima, ilustracija - 1 Projekt vrijedan 13,2 milijuna eura Medicinske sestre i tehničari dobit će nakon usavršavanja veće ovlasti, Beroš: "Mogu pomoći životno ugroženima, to je bitno" Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo"

"Jako je stresno, teško i zahtjevno, traži od nas iznimnu koncentriranost. Moramo se 24 sata brinuti o pacijentima. Jedna sestra obavlja opseg posla za njih pet, šest. Pacijent dobije sve što treba, ali mi to sve osjetimo na vlastitoj koži", govori glavna medicinska sestra Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju, KB Sv.duh, Marina Kos.

Mnogi su bolje uvjete potražili izvan Hrvatske

"Krajem 2017.godine 980 medicinskih sestara je otišlo na rad u druge zemlje", govori predsjednica Komore medicinskih sestara, Slava Šepec.

O lošem stanju i problemima medicinskih sestara govorilo se i na Saborskom odboru za zdravstvo.

"Obrazovanje medicinskih sestara, visokoškolsko obrazovanje, priznavanje kvalifikacije, ali i uvjeta rada i ono s čim su one suočene danas su potplaćenosti i prekovremeni rad", govori predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo, Ines Strenja Linić (Most).

"I dalje postoji zabrana zapošljavanja. Zabrana zapošljavanja koju nijedan ministar do sada nije ukinuo", napominje Ankica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Medicinske sestre (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) - 1 Medicinske sestre, ilustracija (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Foto: Arhiva/Dnevnik.hr

No, s druge strane ministar govori kako se mjere za zadržavanje medicinskih sestara i tehničara već provode.

"Stambena politika, kreditna politika i edukacija i razvijanje karijera, tako da te mjere su u tijeku", navodi ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Koje se očito moraju bolje i više provoditi. Medicinske sestre i tehničari poručuju kako su već umorni od teških uvjeta rada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene