Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o obrtu na strani građana

Kako hobi pretvoriti u unosnu zaradu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakon o obrtu ponovno omogućuje da građani ponovno mogu obavljati poslove kućne djelatnosti i sporednih zanimanja.

Novi zakon omogućuje da hobi na potpuno legalan način preraste u zaradu. Kućna radinost se odnosi na proizvode koji se proizvode dok sporedno zanimanje znači obavljanje usluga, a ne proizvodnju. Kućna radinost i sporedno zanimanje spadaju pod obrtničke djelatnosti, a mogu je obavljati sve fizičke osobe koje nisu obveznici PDV-a, piše portal Imam novac.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

Ukoliko zarada od kućne radinosti i sporednog zanimanja prijeđe 85.000 kuna i uđe u sustav PDV-a, osoba je dužna otvoriti samostalnu djelatnost koja se obavlja osobnim radom. To znači da fizička osoba ne može imati zaposlenike, već sve mora obavljati sama. Može ju obavljati sama čak i ako je već zaposlena.

Pod kućnu radinost spada izrada proizvoda od pluta, slame i drugih pletarskih materijala, usluge dovršavanja čaša za piće i drugih proizvoda od stakla, izrada figurica i ukrasnih keramičkih predmeta, izrade suvenira te izradu igrački, kišobrana i suncobrana, štapova za šetnju i bičeva.

Neka od sporednih zanimanja su razne vrste popravaka, skupljanje puževa i ljekovitih biljaka, usluge kovanja metala, usluge pakiranja, usluge skrbi za kućne ljubimce te usluge pranja i glačanja odjeće.

Da bi pokrenuli kućnu djelatnost ili sporedno zanimanje treba ispuniti Prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje sporednog zanimanja i obavljanje domaće radinosti i predati ju uredu državne uprave u županiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene