Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Predsjedništva HDZ-a

Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: "Sve drugo bilo bi čudno, neobično, krivo i nemoralno"

U ponedjeljak se održala sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Izjavu za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a dao je premijer Andrej Plenković.

Izjavu za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a dao je premijer Andrej Plenković. Kaže kako su se osvrnuli na prošli tjedan s krupnim događanjima. Zadovoljni su, dodaje, zadnjim izvješćem Nacionalnog vijeća za uvođenje eura gdje je iskazana spremnost niza aktera koji su mjesecima radili na pripremi kako bi zamjena kune za euro počela dobro funkcionirati od 1. siječnja. 

Premijer je rekao kako u utorak očekuje izglasavanje državnog proračuna za 2023. u Hrvatskom saboru te poručio kako prihvaćanjem i oporbenih amandmana Vlada pokazuje otvorenost za sugestije oporbe.

"Kao Vlada prihvatili smo 10 amandmana koji dolaze od članova HDZ-a, parlamentarne većine, ali i oporbe. Sve skupa oni su vrijedni oko 9,5 milijuna eura, dakle to su ozbiljni amandmani u smislu težine prijedloga i tako pokazujemo otvorenost za sugestije nekih od oporbenih zastupnika i stranaka, što smatramo dobrim i očekujemo da se sutra tijekom dana izglasa proračun", kazao je Plenković.

Uz to, osvrnuo se i na susret s bavarskim premijerom i austrijskim kancelarom. "Zadovoljni smo i posjetom terminalu LNG-a u Omišlju. Ogroman je interes i jedne i druge zemlje za suradnju po pitanju povećanju kapaciteta LNG terminala", rekao je premijer.

Dotaknuo se i rasprave o prijedlogu sudjelovanja Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika koja se očekuje u srijedu. Kaže da su prošlog tjedna uputili Saboru prijedlog o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj pomoći Ukrajini.

"Ovo nije nikakva vježba koja će trajati dva tjedna, nego misija koja će trajati najmanje dvije godine i u kojoj će sudjelovati mnoge zemlje. Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu i glasanje na tu temu", kazao je Plenković.

Pročitajte i ovo Zastupnicima rastu plaće Opozicija se ne slaže Andrej Plenković o povećanju plaća političarima: "Ja smatram da je to demagogija"

"Čudno, neobično, krivo i nemoralno"

Detaljnije se osvrnuo na obuku ukrajinskih vojnika. "Hrvatska podupire Ukrajinu, pogotovo otkako sam ja predsjednik Vlade. To je prirodno ako je netko okupiran, ako su organizirani fake referendumi, a i bilo je  milijuna izbjeglica", pojasnio je premijer.

"Sve drugo bi bilo čudno, neobično, krivo i nemoralno", istaknuo je. "Svi će članovi vladajuće većine biti za, a kako će oporbeni zastupnici glasati, nije naš problem. To je njihov problem, njihova tema i odgovornost. Njih to morate pitati. Vlada radi kako je ispravno, kakav će biti rezultat glasovanja - ne znam. Ponudili smo ispravnu proceduru", rekao je Plenković.

"Ljudi nas detaljno promatraju, nisu druge zemlje gluhe ni slijepe", rekao je oko Misije Europske unije za pomoć Ukrajini.

Što se tiče obveze hrvatskog ministra koji je u Bruxellesu digao ruku da ukrajinski vojnici mogu doći u Hrvatsku, a sada bi to moglo pasti, ističe kako je Hrvatska dala mogućnost sudjelovanja na tri fronta. "Sve je to na dnevnom redu, a pozicija Vlade je win-win", smatra.

Kazao je da "oporbene stranke vape za saborskim odlučivanjem umjesto Vlade". "Najradije bi da se ne bi šteli miješati. To su isti koji su radili selfije s Ruslanom Stefančukom", istaknuo je. Kaže da je najsmješnija teza da se krši Ustav.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Plenković: ''Milanović lupeta, on i njegovi oporbeni jataci su očajni, ne znaju kako reći ne''

Dotaknuo se tvrdnji da dovlačimo rat u Hrvatsku. Kaže da su takve izjave "smiješne i jadne".

Upitan zašto će se definirati da se radna nedjelja plati 50 posto više u odnosu na redovnu satnicu, ali ne i blagdan, odgovorio je kako "idu u paketu" kada je riječ o Zakonu o trgovini i Zakon o radu, koji će propisati da se rad nedjeljom plaća 50 posto više.

"Što se tiče blagdana, to će biti predmet za razgovore koji će se voditi sa sindikatima. Ne želimo sve regulirati zakonom, nego želimo nešto ostaviti i da se pregovara", poručio je Plenković.

Na pitanje je li ušlo u zakon da radnici koji odbiju raditi nedjeljom ne mogu dobiti otkaz nije htio odgovoriti, već je najavio kako će to objasniti ministar rada Marin Piletić u četvrtak na sjednici Vlade.

Što se tiče DORH-a koji je od poljske tvrtke naručio 11 milijuna kuna vrijedno vještačenje za bivši koncern Agrokor, Plenković je samo rekao da oko te teme treba pitati - DORH.

Oko odlaska na svjetsko prvenstvo, Plenković je rekao da dijeli optimizam i da će otići ako bude mogao. "Svakome se svidi kada dobijemo 4:1. Naročito je otkriće koliko je Maroko dobra momčad. U prilog nam ide to što Belgija nije u istoj formi kao prije četiri godine", smatra Plenković.

Oko odlaska bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na utakmicu u Katru, rekao je da mu se čini da ona to radi u cilju promocije Hrvatske. "Očito kao netko tko jako voli sport to radi i dalje", zaključio je.

Pahor u Hrvatskoj

Zahvalio se i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru na suradnji, koji je počeo u ponedjeljak dvodnevni posjet Hrvatskoj - ujedno posljednji u inozemstvu na kraju svojeg drugog mandata.

Pročitajte i ovo DORH U AFERI AGROKOR DORH dao poljskoj tvrtki 11 milijuna kuna za nepostojeće vještačenje?

Na Pantovčaku se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, koji je komentirao obuku ukrajinskih vojnika, ali i svoj stav prema Rusiji.

Pahor je nakon sastanka s Milanovićem položio vijenac ispred Spomenika domovini, nakon čega se susreo s premijerom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene