Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem umjesto pomoći

Nisu sve donacije od pomoći: Iz dječjih domova apeliraju što im nikako ne biste trebali poklanjati

Aktualno Galerija Odjeća - 5 Odjeća - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Odjeća - 4 Odjeća - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Odjeća - 3 Odjeća - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Odjeća - 2 Odjeća - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Odjeća - 1 Galerija 1/5 >>
Prljavo, poderano, nenosivo - često se među donacijama nađe upravo takva odjeća i obuća. Stoga iz dječjih domova apeliraju na građane da budu obzirni i da ne donose prljavu odjeću i onu koju djeca ne mogu nositi. Jer odjeća koja je nenosiva često im donese i problem - onaj sa zbrinjavanjem.

Rasparane majice, hlače, prljava odjeća - sve to našlo se među donacijama u dječjem domu u Splitu.

"Odjeća često bude i dosta oštećena, s rupama. Znali smo dobiti dječja kolica koja su stajala negdje puna šporkice i dječje hranilice, također prljave", ispričala je Jelena Burazin, ravnateljica dječjeg doma Maestral.

I često se sve ostavljalo u vrećama pred vratima doma. Građane mole da to ne čine i da ih kontaktiraju ako planiraju nešto donirati kako bi vidjeli što im treba.
Kapaciteta za skladištenje velikih količina nemaju, a poderana i nenosiva odjeća stvara im i troškove.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin afera plin za cent Grbin komentirao smjenu Barbarića: "To je u osnovi samo priča o još jednom HDZ-ovcu"

"Nakon što smo mi vikend prije imali dva puna kombija takve odjeće, morali smo zvati firmu koja se bavi odvozom takve odjeće i njima, naravno, nadoknaditi trošak", dodala je Burazin.

"Nalazimo se u našoj praonici, ovdje su nam inače hrpe odjeće, ova odjeća je sve većinski donirana. I kao što vidite, uredna i popeglana", rekla je Petra Kuzele, socijalna radnica u Centru za djecu u Zagrebu.

Sa svakakvom su se odjećom susreli i u centru u Nazorovoj. Od pandemije primaju manje odjeće, samo ono što im treba.

"Primamo i dalje donacije, ali odjeću koja je nova ili skoro kao nova, neoštećenu odjeću zato što ne bismo htjeli da se naša djeca barem po vanjskom izgledu ne osjećaju drukčije od svojih vršnjaka", rekla je Kuzele.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić bespravna gradnja - 2 Odluka premijera Barbarić ne odlazi zbog plinske afere i HEP-ovih višemilijunskih gubitaka: "Ovo su nove okonosti"

U Crvenom križu kažu nam da kod velikih akcija stigne svašta.

"Ali kad se to pregleda možemo reći da je otprilike 70 do 80 posto odjeće zapravo neupotrebljivo", otkrila je Nikolina Gotal iz Crvenog križa.

Problem je, kažu, što u Hrvatskoj nema puno tvrtki koje se bave prikupljanjem i reciklažom stare odjeće.

"Mi u Crvenom križu tome smo pokušali doskočiti tako da prikupljamo odjeću koja je nova, koja još uvijek ima etikete na sebi. Imamo pravna tijela koja nam doniraju novu odjeću, isto tako i odjeću koja je očišćena u kemijskoj čistionici", objasnila je Gotal.

Mora se paziti na dostojanstvo korisnika i imati na umu da Crveni križ nema svoje kemijske čistionice ni praonice. Doniraju odjeću kakvu dobiju, zato je bitno da je čista, uporabljiva i sortirana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene