Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zločini u Vukovaru

Ispitana četvorica svjedoka u slučaju Bosanac i Njavro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskome sudu u Vukovaru danas su ispitana četvorica svjedoka u sklopu istražnog postupka srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine koje sumnjiči ratnu ravnateljicu i ratnog kirurga vukovarske bolnice Vesnu Bosanac i Jurja Njavru za počinjenje ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika 1991. godine.

Glasnogovornik Županijskoga suda u Vukovaru Milan Kojić izjavio je novinarima kako su četiri svjedoka ispitana po zamolnici Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, ne navodeći pritom imena ispitanih svjedoka. 'Nitko nije optužen. Riječ je o fazi istrage', rekao je Kojić i dodao kako na ispitivanju svjedoka nisu bili nazočni srbijanski istražitelji, ali je bila tadašnja i sadašnja ravnateljica bolnice Vesna Bosanac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na Župnaijskom sudu u utorak Vukovar: Iskaz svjedoka u optužnici Srbije protiv dr. Bosanac Slika nije dostupna Kosor otvorila učenički dom u Vukovaru Kosor: Vukovar je sveto mjesto

>> Vukovar: Iskaz svjedoka u optužnici Srbije protiv dr. Bosanac

Objasnio je kako hrvatske sudbene vlasti 'mogu poduzeti samo one radnje koje Viši sud u Beogradu traži da se poduzmu na osnovi međunarodnog ugovora koji je zaključen između Republike Hrvatske i bivše SRJ o pružanju međunarodne pravne pomoći u građanskim i kaznenim parnicama'.

Jedan od svjedoka koji je danas ispitan u istražnome postupku, liječnik vukovarske bolnice Vladimir Emedi potvrdio je novinarima kako su osim njega ispitani i ratni liječnici Mladen Ivanković, Tomislav Đuranac i Tomislav Kovačić.

'Ispitivanje se odnosilo na sudbinu četvorice pripadnika bivše JNA kojima je 1991. godine kao ranjenicima bila pružena skrb u vukovarskoj bolnici i dislociranom odjelu u Borovo Commercu u Borovu naselju', rekao je Emedi, dodajući kako su se liječnici u vukovarskoj ratnoj bolnici prema svim pacijentima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, odnosili na isti način, pružajući im najprimjereniju skrb.

Bosanac: Očekujem da će sud shvatiti da su sve optužbe neutemeljene

'Jedan od ranjenih vojnika bivše JNA Saša Jović može posvjedočiti o dobrom i humanom radu vukovarskih liječnika', rekao je Emedi. Vesna Bosanac novinarima je izjavila kako ne zna točan broj bivših pripadnika JNA koji su se liječili u vukovarskoj bolnici 1991. godine, ali točni podaci postoje u medicinskoj dokumentaciji koja je nakon okupacije Vukovara odnesena iz bolnice i još je u Beogradu.

'Iako je za mene teško prisjećati se tih dana, htjela sam biti nazočna saslušanju. Vjerujem da će sutkinja, koja je dobila informacije od svjedoka kako je tijekom rata bilo teško i liječnicima i bolesnicima i ranjenicima, proslijediti iskaze u Beograd', poručila je i dodala kako očekuje da će sud koji je pokrenuo istragu 'dobiti relevantne činjenice i shvatiti' da su sve optužbe protiv nje i dr. Njavre, koji je umro 2008. godine, neutemeljene. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene