Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno izazova oko popisa

Iako Slavonija bilježi demografski potop, u Vukovaru se vide pomaci: "Povukli smo poticaje, što je bio velik vjetar u leđa"

Aktualno Galerija Demografska slika Vukovara - 3 Demografska slika Vukovara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Demografska slika Vukovara - 7 Demografska slika Vukovara - 7 Foto: DNEVNIK.hr Demografska slika Vukovara - 6 Demografska slika Vukovara - 6 Foto: DNEVNIK.hr Demografska slika Vukovara - 5 Demografska slika Vukovara - 5 Foto: DNEVNIK.hr +6 Demografska slika Vukovara - 4 Galerija 1/11 >>
I dok se Hrvatska prebrojava na popisu, najveći demografski potop posljednjih godina bilježi Slavonija. 30 godina od rata, u Vukovaru se pomaci vide, negativni trendovi se mijenjaju, ali izazova je puno.

Slavonija je u zadnjem popisu stanovništva imala nešto više od 800.000 stanovnika. ''Vitalna statistika koja se prikuplja i obrađuje pokazuje da je od 2011. godine nastavljane depopulacija slavonskog i baranjskog prostora. Dio koji je bio obećana zemlja, postaje zemlja depopulacije'', kazao je demograf Dražen Živić u Dnevniku Nove TV i dodao da teško možemo očekivati bolje rezultate u najnovijem popisu stanoništva.

Što se fitktivnog stanovništva tiče, Živić ističe da i ovogodišnje popisivanje predviđa takvo izjašnjavanje. ''Slijedimo situaciju u kojem popis stanovništva postaju političko pitanje pa se i onda rasprave o popisima i metodologiji svode na to'', pojasnio je Živić i dodao da se nada da će fiktivnog stanovništva biti manje ove godine.

Kazao je da se manjak radne snage zbog iseljavanja mora nadomjestiti. ''Ako se radnici doseljavaju bez obitelji, teško možemo očekivati pozitivan utjecaj na demografsku situaciju'', zaključio je Živić.

Povećan broj djece u vrtićima i školama

''Volim cijeli ovaj grad. Volim ove ulice, zgrade, spomenike sve mi je drago. Mislim da ima treba imati volje, želje za ostati ne brzo odustajati, dizati ruke'', pozitivna je učiteljica Sanja Tunuković.

To najbolje znaju oni koji su Vukovar vidjeli u svim njegovima odrazima. Rad i trud doveli su do toga da vrata otvori i prvo vukovarsko craft pivo. Iza boce piva stoji jedna žena koja je prije 13 godina Zagreb zamijenila Vukovarom, izvijestila je reporterka Matea Ćorić u Dnevniku Nove TV.

''Suprug i ja smo se dugi niz godina bavili kućnim pivarstvom. Imali smo poslovni prostor koji zjapi prazan. Ja sam bila nezaposlena. Povukli smo poticaje, za mene, za samozapošljavanje, što je bio veliki vjetar u leđa'', kazala je poduzetnica Iva Komšić.

Učiteljica Tunuković ističe da se po broju učenika vidi da se ljudi vraćaju u Vukovar. To pokazuju i brojke. Ove godine upisano je 30-ak učenika više, od toga šest prvašića. Povećao se i broj u vrtićima u odnosu na lani za 24-ero djece.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna koškanja nakon obljetnice Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna putem servisa e-građani U manje od tjedan dana samostalno se popisalo gotovo pola milijuna građana

Ali ovo su tek mali pomaci. Vukovar, ali i cijela Slavonija trebaju još jači zaokret. Novi popis stanovništva zasigurno će pokazati da kraj koji bi trebao biti pokretač Hrvatske, i dalje vozi prema negativnim trendovima.

Baš kao i ratne '91., Vukovar i dalje stoji, no trendovi na istoku Hrvatske nisu dobri. Lijepa i plodna Slavonija treba ljude, bez njih sve je ostalo - nebitno.

 

Više o stanju u Vukovaru pogledajte u priloženom videu.


Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene