Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere zračenja

Hrvatska zbog zračenja pojačala nadzor pošiljki iz Japana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na graničnim prijelazima pojačane su ionako prisutne mjere nadzora u odnosu na pošiljke koje bi mogle doći iz Japana, izvijestili su u zajedničkom priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Carinske uprave i naveli kako prate razvoj situacije u Japanu, a statistički su obradili i podatke o uvozu za posljednje dvije godine, kojih je vrlo mali.

Granične veterinarske, fitosanitarne i sanitarne inspekcije tako pokazuju da je uvezena samo jedna pošiljka laboratorijskih miševa u 2009. godine i da nije bilo uvoza niti jedne druge pošiljke koja podliježe nadzoru granične veterinarske inspekcije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Izvanredno stanje u ruskom gradu, otkrivena radijacija Slika nije dostupna 10 PUTA VEĆA RADIJACIJA Zabrinjavajuće vijesti iz Švedske: Otkrivene radioaktivne divlje svinje, 31 godinu nakon Černobila

Od nuklearne nesreće nije bilo uvoza pošiljaka bilja podrijetlom iz Japana, a uvoz pošiljaka ne-životinjske hrane u posljednjih šest mjeseci porijeklom iz Japana je vrlo mali i uglavnom se radi o hrani namijenjenoj japanskim restoranima koja se u Hrvatsku ne uvozi direktno iz Japana već iz zemalja EU, stoji u priopćenju. Također se navodi da su granični prijelazi opremljeni uređajima za očitavanje povećane razine radijacije u slučaju da se pojavi pošiljka koja podliježe pregledu pa se radijacija može provjeriti već na graničnim prijelazima.

>> Radioaktivne čestice iz Japana stigle do Islanda

>> U Tokiju ozračena i voda

To obavlja Carinska uprava koja provodi aktivnosti u zaštiti od ionizirajućeg zračenja na cjelokupnom carinskom području Hrvatske, kako u provedbi nadzora na granici, tako i u unutrašnjosti carinskog područja Hrvatske prilikom uvoza ili izvoza svih roba za koje postoji osnovana sumnja da sadrži radioaktivne tvari. Raspolaže s dva kombi vozila opremljena za detekciju radioaktivnosti, a carinski se službenici svakodnevno koriste uređajima za detekciju radioaktivnosti, tzv. pagerima. Osim toga, imaju i 17 portal-monitora za detekciju radioaktivnosti koji su instalirani u zračnoj luci Pleso, na željezničkom prijelazu Volinja i Slavonski Šamac, Luci Rijeka i graničnom prijelazu Bajakovo.

U priopćenju napominju da prema važećim propisima Ministarstva poljoprivrede, koji je na snazi od 2008., iz Japana nije dozvoljen uvoz mesa, proizvoda od mesa, mlijeka i proizvoda od mlijeka, te također nije dozvoljen uvoz živih životinja osim laboratorijskih miševa i kućnih ljubimaca, a dozvoljen je uvoz ribe, prerađenih crijeva te nekih nusproizvoda koji nisu za prehranu ljudi: hrane za kućne ljubimce i žvakalica za pse, te nusproizvoda životinjskog podrijetla i proizvoda od krvi (osim proizvoda od krvi podrijetlom od kopitara) namijenjenih za tehničke i farmaceutske svrhe. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene