Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavio ministar

Velika promjena, stiže rješenje za nehitne pacijente! Moguća dva modela za odlazak na Hitnu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Damir Skomrlj/Cropix
U Ministarstvu zdravstva započeli su razgovori vezani za rješenje kako da se s hitnih prijema maknu nehitni pacijenti. Zasad su najizglednija dva modela.

Svi bolnički hitni prijami svakodnevno se veći dio vremena bave pacijentima koji nemaju hitna stanja i svoje bi probleme trebali rješavati u redovnim procedurama kod liječnika specijalista ili obiteljskog liječnika.

Upravo zbog tog problema, doznaje Jutarnji list, u Ministarstvu zdravstva započeli su razgovori vezani za rješenje kako da se s hitnih prijama maknu nehitni pacijenti.

List doznaje da još uvijek nije odlučen model, ali zasad su dva najizglednija. Jedan je uputnica za OHBP. To bi značilo da liječnici obiteljske medicine imaju cjelodnevna dežurstva, kamo bi dolazili pacijenti.

Ako liječnik obiteljske medicine zaključi da je pacijent hitan, on će biti s uputnicom poslan na bolničku hitnu. Naravno, to ne znači da bi netko zbog infarkta odlazio po uputnicu jer jasno je što je zaista hitno i ugrožavajuće stanje. Uostalom, takvi teški pacijenti mahom dolaze vozilom hitne pomoći.

Drugi je model posebna trijaža. Naime, pacijent koji dođe na hitni prijam upućuje se u trijažnu ambulantu, gdje educirano osoblje procjenjuje je li riječ o hitnom pacijentu ili rješenje svoga medicinskog problema ne bi trebao tražiti na hitnoj pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite na oprezu Opasno vrijeme u dvije regije: Moguća kiša koja se ledi na tlu, evo kad stiže snijeg

Ministar zdravstva Vili Beroš smatra da je još rano govoriti o modelima, ali potvrđuje da se radi i na reformi OHBP-a. Kaže kako je primarni cilj reforme zdravstva što održiviji sustav s pacijentom u središtu, a to među ostalim znači i da svaki pacijent odlazi na pregled prema težini simptoma.

"Ako je riječ o vrlo izraženim zdravstvenim smetnjama, poput nedostatka daha ili gubljenja svijesti, naravno da je potrebno otići na najbliži Objedinjeni hitni bolnički prijem, ali ako je riječ o prvim simptomima gripe ili koronavirusa, trenutačno dva najzastupljenija ovosezonska virusa, potrebno je javiti se obiteljskom liječniku", kaže Beroš te dodaje kako su počeli sastanci i na temu bolničkih hitnih prijama.

"Trenutačno su u tijeku razmjene mišljenja stručnjaka kako bi se pronašao najbolji model prema kojem hitnu pomoć ne bi opterećivali nehitni pacijenti. Očekujemo u skorije vrijeme da se pronađe najbolje rješenje koje će se potom uvesti kao praksa", zaključuje ministar Beroš, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene