Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva turistička šampiona

Dubrovnik ili Venecija? Dnevnik Nove TV usporedio je cijene parkinga, kave i turističkih atrakcija

Aktualno Galerija Venecija - 4 Venecija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik - 3 Dubrovnik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Venecija - 3 Venecija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dubrovnik - 2 Dubrovnik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Venecija - 2 Galerija 1/7 >>
Venecija i Dubrovnik – dva grada, dva šampiona turizma svojih zemalja. Veneciju na godinu posjeti 25 milijuna turista, Dubrovnik nešto manje od milijun i pol. Oba grada poznata su po svojoj kulturi i povijesti, ali i visokim cijenama te gužvi. Provjerili smo – koliko je sličnosti, a koliko različitosti. Viktorija Bednjanec je u Veneciji, a Paula Klaić Saulačić u Dubrovniku.

Grad maski i karnevala, grad na vodi, grad od 118 otoka, grad koji svake godine želi posjetiti 25 milijuna turista. Jedna od najposjećenijih znamenitosti je bazilika svetog Marka, ispred koje se stvaraju kolone, što je prilično uobičajen prizor. No, ako turisti ne žele čekati, mogu platiti dodatnih 4 do 19 eura kako bi preskočili red.

"Lijepa arhitektura, ljubazni ljudi, odlična hrana. Prelijepo je ovdje. Hrana je nevjerojatna", rekle su Lisa, Delaney i Chloe iz SAD-a.

Jedna od najljepših ulica na svijetu, tako mnogi tepaju Stradunu. Dubrovnik na godinu posjeti gotovo milijun i pol ljudi. Ovdje nema onih gužvi koje smo gledali u 2017. i 2018. godini i svi se nadaju kako će tako ostati jer dugoročno gužve donose puno više štete nego koristi.

Tracy iz Velike Britanije rekla je: "Došli smo rano jutros, mislim da je to najbolje vrijeme. Nije toliko vruće, a i nema toliko ljudi. Očekivala sam veću gužvu."

Pročitajte i ovo Venecija prekipjelo im Dosta im je gužvi: Turistički biser uvodi obvezne ulaznice za sve posjetitelje, poznata i cijena karata

Pročitajte i ovo Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Nedostatak radne snage Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..."

Kada se kaže "Venecija", prva asocijacija mnogima su gondole. Za vožnju od pola sata u ovakvoj gondoli za maksimalno pet osoba platit ćete 50 eura, a navečer 100.

Dvjesto pedeset kuna - toliko ćete platiti najveću dubrovačku atrakciju - šetnju zidinama, koja traje oko sat vremena. Mnogi će reći preskupo, a mnogi će reći neprocjenjivo.

"Mislim da se isplati jer ovo je doista nevjerojatno", kaže Anikka iz Švedske.

Kava je Talijanima dio baštine, vole je kuhati, a Hrvati je vole komentirati, naročito njezinu cijenu. Espresso je ovdje u Italiji na Trgu sv. Marka pet i pol eura, a ako vam svira živa glazba, ona je euro više.

Kai iz SAD-a kaže: "Nije strašno. Slično je kao i kod nas. Od tri do pet dolara za kavu. Nije loše."

Dubrovački espresso na Stradunu platit ćete 24 kune. Neki će reći preskupo, a neki će reći kako su svjesni da plaćaju i lokaciju i doživljaj. Srećom, svi imaju pravo odabira - popiti kavu na Stradunu ili ne - tek koju ulicu dalje kava je i upola jeftinija.

Starom gradu u Veneciji nije moguće prići automobilom, nego ih se mora parkirati u obližnjim garažama i to na minimalno pet sati, što košta 20 eura. Tko nije ljubitelj hodanja, tu je takozvani vaporetto, odnosno vodeni autobus, kako ga također nazivaju, on odvozi posjetitelje duž glavnih kanala na otoke i lagune.

U Dubrovniku pak automobilom možete praktički poljubiti zidine. I nebrojeno puta čeka se u nepreglednim kolonama. Dubrovnik nema dovoljno parkinga ni javnih garaža, a javni prijevoz daleko je od funkcionalnog. Sat vremena parkinga ovdje stoji 50 kuna.

Kako bi smanjili ogroman priljev ljudi koji ovamo stiže i zaštitili prirodnu infrastrukturu, iz grada su najavili naplatu ulaza u Veneciju svima onima koji nemaju već unaprijed rezerviran smještaj. S istim tim razlogom već su ranije zabranili ulazak kruzera u lagunu.

Dubrovnik je najveći problem s gužvama riješio boljim rasporedom ulazaka brodova na kružnim putovanjima. Kao izazov ostaje još riješiti velike prometne probleme i infrastrukturu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene