Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Otok s 20 puta više iseljenika u SAD nego stanovnika: Učenici nastavu prate videovezom, a jedino prijevozno sredstvo su traktori

Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 2
Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dnevnik na otocima: Susak i Unije (Video: Dnevnik Nove TV) - 3 Galerija 1/3 >>
"Dnevnik na otocima" i dalje je na sjevernom Jadranu. Ekipa Nove TV usidrila se na Susku i Unijama, otocima koji pripadaju Malom Lošinju. Na oba otoka ukupno živi 150 stanovnika. I Susak i Unije poznati su po velikom broju iseljenika, najviše u Sjedinjene Američke Države. Istražili smo kako se ondje živi kad nema turizma, što brine otočane i imaju li ovi otoci svoju priliku za novi uzlet.

Na otoku Susku ima 20 puta više iseljenika u Ameriku nego stanovnika na otoku. Susački dijalekt malo tko može razumjeti, ali potrebu tamošnjih mještana za boljim životom itekako može.

Pročitajte i ovo Zapuštene Unije - 3 Otok na kraju svijeta Unije traže odcjepljenje, Komadina poručio: ''Neka razmisle kako im se ne bi dogodilo da im postane još teže'' Potonula jahta kod Malog Lošinja USPJEŠNA AKCIJA Izvučen potonuli brod kraj Unija: Spriječena velika ekološka katastrofa

Doktora, kao ni na Premudi i Iloviku, nema ni na Unijama. Ako netko dobije infarkt, na ulici je postavljen defibrilator.

Škole su video vezom povezane međusobno i s matičnom školom u Malom Lošinju. Učenici uživo prate nastavu engleskog i matematike. Učenici s Unija u školu na Lošinj su prije 20 godina letjeli avionom, a danas je unijska pista zatvorena.

"Imovinsko-pravno pitanje zemljišta nije riješeno. To jest, tu leži 550 parcela privatnih vlasnika", rekao je Robert Nikolić, predsjednik MO Unije.

Na pjeskovitom Susku upravo se gradi nova riva. Ni ondje ni na Unijama nema automobila. Otočani se voze samo traktorima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene