Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan narcisa

COVID usporio i borbu protiv raka dojke: "Žene koje dobiju poziv na besplatnu mamografiju, trebaju se odazvati"

Od raka dojke svake godine u Hrvatskoj oboli oko 2800 žena. Otkrije li se dovoljno rano, u većini je slučajeva izlječiv.

Zbog toga se Dan narcisa - nacionalni dan borbe protiv raka dojke svake godine obilježava mnoštvom događaja, a svi upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja.

Otkriven u ranom stadiju, rak dojke preživi 96 posto žena. Preventivni programi, na sreću, daju rezultat.

Zbog Dana narcisa i zagrebačke fontane u petak navečer drugačije svijetle. Uz sve što moderna medicina nudi, na pitanje jesmo li danas bolje naoružani za borbu s rakom dojke negoli ranije, u Dnevniku Nove TV Barbari Štrbac odgovorila je gošća dr. Ilona Sušac, specijalistica onkologije i radioterapije.

Kako je rekla, činjenica je da smrtnost od raka dojke pada. "Prema zadnjim podacima smo imali u 2019. godini 752 žene umrle od raka dojke. To je daleko manje nego 2016. godine kad ih je umrlo 1002 žene", rekla je Sušac.

"Incidencija nam isto tako lagano raste, ali ne tako brzo kako nam smrtnost pada", dodala je Sušac i dodaje da će borbu protiv raka dojke COVID usporiti.

Bitno je otići na preventivni pregled

"COVID će sigurno usporiti dijagnostičke i terapijske procese, osobito onaj prvi dio i potpuno zatvaranje. Već u drugoj polovici 2020. otvorili smo se i nastavljen je naš nacionalni probirni program ranog otkrivanja raka dojke mamografijom", rekla je Sušac.

Pročitajte i ovo Drago Prgomet Nije sve crno Bolesti štitnjače sve su češće, a zabrinjava i porast karcinoma te male žlijezde. Ipak, nije sve tako crno

Pročitajte i ovo Vesna Ramljak, predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska Dan ružičaste vrpce Od raka dojke prošle godine umrle 752 žene: Smrtnost pada, ali zbog korone pada i broj pregleda

"Žene dobiju poziv na kućnu adresu i trebaju se odazvati na besplatnu mamografiju, to teče i dalje. Zagreb nudi i onim ženama koje nisu obuhvaćene nacionalnim probirom, u dobi između 50 i 69 godina, starije, ali i mlađe - mogućnost besplatne mamografije", istaknula je.

Preventivni pregledi mogu spasiti život stoga ističe kako je bitno otići na jedan takav pregled.

"Naše terapijske mogućnosti su puno veće i bolje, što nam olakšava posao i možemo nekoj oboljeloj osobi reći da imamo terapiju koja ne samo da joj značajno produžava život nego ga čini i kvalitetnijim", zaključila je Sušac.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene