Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

HDZ i dalje najjača stranka dok SDP proživljava agoniju. Nikad više neodlučnih birača. Milanović svojim radom podijelio naciju

Aktualno Galerija +0 Mislav Bago Galerija 1/1 >>
Dnevnik Nove TV donosi novo istraživanje Crobarometra za mjesec rujan. HDZ stabilno je najjači, dok se Možemo! i SDP bore za drugo mjesto. Predsjednik Milanović je sa svojim radom podijelio Hrvatsku.

Hrvatska demokratska zajednica i dalje je najjača politička opcija. Na izborima bi dobili 30,8 posto potpore. Za tu je stranku jako važno da mjesecima imaju stabilan rejting. I ništa, ali baš ništa nije im naštetilo rejtingu. Ta stranka jača je od druge i treće opcije zajedno.

Pročitajte i ovo HDZ-ov sabor Slažu se liste Iza kulisa HDZ-ova sabora: Mogu li džokeri s klupe zadati udarac izazivačima? "Moje ime još ima težinu na desnici" Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje

Možemo!, nakon što je preskočio SDP, sada se bori s tom strankom za drugu poziciju. Zeleno-lijevi pokret osvaja 13,6 posto ili dva posto manje u odnosu na mjesec prije.

SDP pak i dalje proživljava svoju agoniju, rejting mu je 13,4 posto. Tu nisu obuhvaćene posljednje podjele, stoga je pitanje hoće li ta stranka potonuti ili će ih neko čudo uzdignuti.

Samo još dvije opcije prelaze izborni prag. MOST koji je postao politički stabilna stranka bez previranja i s rejtingom od 8,3 posto, što je nešto više nego primjerice u lipnju kada su imali 6,7 posto.
Domovinski pokret bez predsjednika izlazi na stranačke izbore s rejtingom od 5,2 posto, a primjerice u srpnju imali su sedam posto.

Sve ostale stranke su daleko ispod izbornog praga.

Živi zid koji se sa sjetom može prisjetiti borbe za drugo mjesto sada je na 1,8 posto. IDS s novim predsjednikom dobiva 1,7 posto. HSU je na 1,5 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,4 posto. FOKUS je na 1,1 te Glas na jedan posto. Ostale stranke zajedno, od desnice do ljevice, imaju 5,1 posto, a tu su primjerice HNS na 0,9, HSS također na 0,9, Reformisti na 0,6 i HSLS 0,1 posto.

U ovom mjesecu zabilježen je velik skok neodlučnih, njih je sada 15 posto. To je zapravo druga politička opcija – birači koji ne znaju kome dati glas. Primjerice, mjesec dana prije, taj je broj bio gotovo upola manji.

Predsjednik podijelio naciju svojim radom

Predsjednik ZoraMilanović svojim radom podijelio je birače. Njegov rad podupire 45 posto birača, a isto toliko ih ne podupire. No on je posljednja dva mjeseca popravio rejting ''pozitivnih'' birača.
Primjerice, u srpnju je 54 posto birača imalo negativno mišljenje o radu Predsjednika, a samo njih 38 posto odobravalo je rad Zorana Milanovića.

Očekivano, najveću potporu, njih 83 posto, predsjednik ima među biračima SDP-a. Dobro stoji i kod birača Možemo!, podupire ga njih 60 posto, ali i 52 posto birača MOST-a. Čak 35 posto birača HDZ-a odobrava rad predsjednika Milanovića.

Vlada nema potporu za svoj rad - pesimizam i dalje vlada

Vlada za svoj rad nema potporu većine. Tako 59 posto birača ne odobrava rad Vlade, a samo njih 33 posto podupire, osam posto ne zna. Za Vladu je dobro samo to što se u 30 dana raspoloženje birača, kada ih se pita što misle o Vladi, ne mijenja. Vlada može računati samo na birače HDZ-a s potporom od 81 posto.

Pesimizam je također konstanta Hrvatske. Tako i dalje 68 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a njih 23 posto da idemo u dobrom smjeru. Samo birači HDZ-a misle da zemlja ide u dobrom smjeru, njih 62 posto.

Tomašević i dalje najpopularniji, ali topi se potpora njemu i ostalima I 

Tomislav Tomašević od lokalnih izbora i dalje je najpopularniji političar i o njemu 55 posto građana ima pozitivan dojam, a njih 23 posto negativan. Odmah iza njega je Zoran Milanović o kojemu 50 posto građana misli pozitivno, a njih 39 posto ima negativan dojam o Predsjedniku. I njih dvojica jedini imaju većinsku potporu birača.

Andrej Plenković pak može računati samo na 41 posto birača koji o njemu imaju pozitivno mišljenje, a njih 49 posto misli negativno o premijeru. Božo Petrov ima samo 36 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 41 misli suprotno. I na kraju, Peđa Grbin može računati na samo 25 posto birača koji o njemu misle pozitivno, a njih 50 posto ne dijeli to mišljenje. Zanimljivo, još u prosincu o Grbinu je 50 posto građana imalo pozitivan dojam. I ne treba zanemariti to što u ovom mjesecu svim političarima topi potpora.

Tko je najpopularniji u HDZ-u, Možemo! i SDP-u? 

Kod birača HDZ-a nema dvojbe već mjesecima. Andrej Plenković je prvi izbor s potporom od 92 posto, zatim stabilni Gordan Jandroković sa 69 posto i treći je Tomislav Tomašević sa 62 posto.

Kod Možemo! je prvi izbor Tomislav Tomašević s 91 posto potpore, zatim je tu Zoran Milanović s potporom od 70 posto te Dalija Orešković sa 62 posto.

SDP-ovi birači i dalje imaju svog lidera. To je Zoran Milanović s potporom od 92 posto, zatim je tu Tomislav Tomašević s potporom od 70 posto te na kraju Peđa Grbin s 55 posto.

Tri institucije – Vlada i Hrvatski sabor padaju

I dalje je najpopularnija institucija Ured predsjednika s potporom od 2,8 ili "trojkom" i tu nema promjene. Istodobno u blagom padu je potpora Vladi, školskom ocjenom dobivaju 2,3 ili "dvojku". I na trećem mjestu školskom ocjenom građani Hrvatskom saboru daju 2,05 ili "dvojku".

Koji problemi muče građane?

Građane zanima nešto sasvim drugo od političara. Tako i ovaj mjesec kao najveći problem građani navode gospodarstvo, krizu i recesiju – toga se boji 21 posto njih.

Nezaposlenost je na drugom mjestu problema građana i njih je 16 posto. Korupcija na visokoj razni, to je problem za 14 posto građana, a korona za 11 posto njih.

I na kraju životni standard i niske plaće problem je za 8,5 posto ispitanika.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS na 990 građana metodom osobnog razgovora od 1. do 19. rujna. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene