Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čarobnica za financije

Što djeca trebaju znati kada je u pitanju novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako djecu naučiti vrijednosti novca i biti dobar uzor kada su financije u pitanju savjetuje u kolumni 'Čarobnica za financije' Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Roditelji bi djeci kroz odrastanje trebali omogućiti da steknu što više iskustva s novcem, a jedan od najboljih načina je – džeparac. Davati djeci određenu svotu novca s kojom mogu raspolagati i koja ih na neki način prisiljava da biraju i prije svake potrošene kune razmisle – korisna je stvar. I još je važnije svojoj djeci biti primjer i dobar uzor kada je u pitanju novac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije BORBA S DUGOVIMA Razmišljate o gotovinskom nenamjenskom kreditu? Ovi vam savjeti mogu pomoći Slika nije dostupna Kolumna Dijane Vladislavić Razmišljate o stambenom kreditu? Ovo morate znati!

Štednja za djecu jedna je od prvih stvari koju neki roditelji odluče pokrenuti već oko prvog rođendana djeteta. Uplatom štednje već od malih nogu roditelji pokazuju odgovornost, ali i želju i volju da svom djetetu, ako su naravno u mogućnosti, uštede neki novac. U tom slučaju, mogućnosti je nekoliko:

1. Životno osiguranje za djecu
2. Stambena štednja
3. Razni kunski štedni računi financijskih institucija namijenjenih djeci

Štedjeti za vaše dijete možete vi, bake i djedovi, kumovi ili članovi obitelji. A kada odraste, i dijete može dio svog novca spremati na svoj štedni račun. Naime, djeca vrlo brzo uz vas mogu razumjeti što znači trošiti novac, ali i štedjeti. Uvijek je korisno i zabavno da dijete primjerice dobije svoju kasicu. Ubacivanje novca u samo njihovu 'kasicu prasicu' djecu neizmjerno veseli jer znaju da su sami uštedjeli i da si nakon nekog vremena mogu kupiti neku igračku ili stvar koja im se sviđa.

Djeca moraju znati da novac nije mjerilo sreće, ljubavi, niti određuje odnose među ljudima. Često je roditeljima pravi izazov otići s djecom u kupnju, ali i u tom slučaju možete sve organizirati tako da im bude zanimljivo, ali i poučno. Evo jednog primjera odlaska u kupovinu s 4-godišnjim djetetom:

1. Prije odlaska u trgovinu s djetetom pripremite popis za kupnju
2. Dogovorite se da ćete kupiti samo ono što je napisano na popisu za kupnju
3. Zadužite dijete da vam drži taj papir i eventualno označi što ste kupili.
4. Usuglasite se s djetetom što su želje i mogućnosti

Nakon povratka iz trgovine od uzvraćenog novca sitniš dajte djetetu da ubaci u svoju kasicu i pokušajte mu objasniti zašto vi i on štedite. Tako će odrastati znajući da moraju voditi računa o prihodima i troškovima i prema tome planirati potrošnju.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene