Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Dijane Vladislavić

Razmišljate o stambenom kreditu? Ovo morate znati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U kolumni 'Čarobnica za financije' za vas piše Dijana Vladislavić, jedna od najboljih i najuspješnijih financijskih savjetnica u Hrvatskoj.

Kada se odlučimo za podizanje stambenog kredita, tada smo se odlučili na jednu od najvećih financijskih odluka koje donosimo u životu. Na podizanje stambenog kredita najčešće se odlučujemo kada želimo obitelj, djecu, osamostaljenje. Rad za stalno ili na određeno vrijeme, visina primanja, povećanje životnih troškova - brojni su faktori prilikom donošenja odluke o podizanju kredita i trebamo biti oprezni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čarobnica za financije SVE POPULARNIJA Savjeti za što sigurniju kupnju preko interneta Slika nije dostupna Čarobnica za financije Imate viška 100 kuna? Evo kako ulagati u fondove

Kada ulazimo u kredit, bilo koje vrste, ono na što možemo obratiti pozornost je kamatna stopa, rok otplate te valuta uz koju ćemo odabrati kredit.

SAVJET 1.: Razmislite u kojoj valuti podižete kredit, kako biste eventualno bili neopterećeni brigom o kretanju tečaja.

SAVJET 2.: Razmislite o troškovima koji Vas očekuju nakon što kupite nekretninu poput primjerice troškova režija. Ako prilikom kupnje nekretnine odabirete nekretninu više energetske vrijednosti imate priliku i za realizaciju povoljnijih kredita poput zelenih kredita.

SAVJET 3.: Razmislite o stambenoj štednji, koja predstavlja poseban oblik namjenske štednje uz državna poticajna sredstava i atraktivne kamatne stope. Takva vrsta štednje nam omogućuje da nakon određenog perioda imamo mogućnost na podizanje stambenog kredita po povoljnijim kamatnim stopama.

MOGUĆNOSTI ODABIRA KREDITA

Kod realizacije bilo koje vrste kredita imate mogućnost odabira načina na koji želite osigurati svoj kredit - oplice osiguranja, štednje sl. Obratite pažnju na vrstu osiguranja koja bavite li se možda nekim od zanimanja zbog kojeg ste kontinuirano na putu, želite li svoju obitelj osigurati od eventualno neželjene situacije te načina na koji bi se u tom slučaju kredit vraćao - niz je faktora i mogućnosti koje su bitne prilikom odabira.

TROŠKOVI STAMBENOG KREDITA

Zavisno o financijskoj instituciji u kojoj podižete određenu vrstu kredita koja Vam je potrebna, čekaju Vas bilježnički troškovi, procjena nekretnine, troškovi ovisno čime osiguravate svoj kredit - imajte na umu da su svakako stavke koje iziskuju veći iznos kredita na koje morate računati, ako za iste nemate vlastita sredstva.

KAKO ĆETE IZABRATI NAJPOVOLJNI KREDIT

Kada ulazimo u bilo koju vrstu kredita, svakako nije lako donijeti odluku, koliko god mislili da bi nam to trebalo biti lako. Mnogi od nas, kada nam je kredit prijeko potreban, postavljaju sebi samo jedan kriterij - a to je sama mogućnost dobivanja kredita.

Da bismo ispravno donijeli odluku moramo poštovati sve kreditne uvjete, voditi brigu o visini mjesečne rate te pokušati kredit prilagoditi svojim mogućnostima i planovima u budućnosti.

Kamatna stopa jedan je od važnih faktora koja predstavlja cijenu kredita, a njezina visina direktno je proporcionalna s visinom kamate na kredite. Zavisno o financijskoj instituciji različite su vrste i oblici kamatnih stopa. Osim promjenjive kamatne stope mogućnost je i fiksne kamatne stope. U većini slučajeva fiksna je kamatna stopa viša ali na taj način nemamo rizik od promjene kamatne stope. Ako se odlučimo za jeftiniju kamatnu stopu koja je promjenjiva, moramo uzeti u obzir pod kojim se uvjetima ista stopa mijenja.

"Objavljeni tekst te izneseni savjeti i preporuke su isključivo osobna mišljenja autorice i ne predstavljaju službene stavove institucije u kojoj je zaposlena."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene