Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svoje mjere ima i HDZ

Koji su aduti oporbe za oporavak gospodarstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj nezadovoljne građane stranke uvjeravaju da su baš oni pravi izbor koji će donijeti gospodarski boljitak. Svi obećavaju nova radna mjesta.

Milanović je iz svoje knjižice oporbenih mjera najjači adut stavio u prvi plan. Poticanje zapošljavanja kroz uštede za poslodavce. 'Mi planiramo u prvoj godini za sve novozaposlene osloboditi poslodavce postupno plaćanja doprinosa. U drugoj godini bi se taj poticaj smanjio na 50 posto', rekao je SDP-ovac Branko Grčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čačić predstavio koncept oporavka 'Kad ova zemlja dobije kompetentnu vladu kamate će pasti' Slika nije dostupna SDP-ov gospodarski program 'Do 2013. ponovno zaposliti 80 tisuća stanovnika'

SDP-ov strateg kaže je to tek dio većeg paketa mjera koje planiraju sa HNS-om. Uz poticaje postepeno će se smanjivati javni sektor za 10 posto, reinvestirana dobit neće se oporezivati, a tržište nekretnina trebalo bi se oživjeti sustavom stanova za najam. Investitorima će se smanjiti troškovi.

'HEP u svojoj razvojnoj strukturi mora imati obvezu da na svakoj točci koja je definirana prostornim planiranjem osigura struju i energiju. To nije nešto što plaća investitor, to nigdje na svijetu ne čini investitor pa neće ni u Hrvatskoj', rekao je Radimir Čačić, predsjednik HNS-a.

Premijerka je s druge strane nedavno najavila veliki paket investicija, radi se na uklanjanju prepreka za investiranje, mirovinska reforma je započela, a program oporavka uključuje i racionalizaciju javne uprave. HDZ podsjeća na važnost svoje energetske politike.

'Mi imamo do sada izgrađenih oko 80 megavata vjetroelektrana i još je nekoliko u toku. Ono što je problem je mogućnost priključenja alternativnih izvora na postojeću mrežu. Zato mi moramo izgraditi dovoljne količine ovih konvencionalnih izvora energije termo i hidroelektrana', pojasnio je ministar gospodarstva Đuro Popijač.

>> Kosor na Milanovića, Milanović na Kosor, Čačić po svima

Danas su se spominjale i funkcije u eventualnoj budućoj Vladi lijevog centra. Čačić kaže da će je voditi Milanović kao šef najveće stranke koalicije. On će pak program oporavka provoditi kao potpredsjednik Vlade. No u vlast HNS neće ići pod svaku cijenu. Izbori su sve bliže, situacija se zakuhava, vidi se to i po skupovima na kojima se već pumpa atmosfera.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene