Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li zdravija?

Organska hrana gubi bitku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudska želja i potreba da se hrani zdravo i da pazi što unosi u svoj organizam potpuno je opravdana, jer doista nije svejedno čime i kako se hranimo.

Neke teorije o važnosti prehrane idu čak toliko daleko da poručuju ljudima neka im hrana bude lijek. Uostalom, hranom i biljem su se liječili naši preci, jer medicina nije bila toliko razvijena kao danas.

Pročitajte i ovo Povlači se dimljena kobasica Bakterija Listeria Povlači se suhomesnati proizvod, provjerite jeste li ga kupili Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

Stoga, u nastojanju da se udovolji tm prohtjevima (a i da se zaradi novac, naravno) sve je više trgovina s bio, organskom hranom, koja je uzgojena bez pesticida, umjetnih gnojiva i brojnih drugih štetnih dodataka.

No, je li doista riječ o zdravijoj hrani? Kako tvrdi nedavna britanska studija, organska hrana nema nikakve nutritivne ili zdravstvene prednosti nad 'običnom', konvencionalno proizvedenom hranom. Istraživači iz London School of Hygiene and Tropical Medicine tvrde da potrošači plaćaju veće svote novca za organsku hranu zato što misle da je zdravija, podržavajući na taj način svjetsko tržište organske hrane, koje je u 2008. godini zaradilo nevjerojatnih 48 milijardi dolara.

Stručnjaci su, ipak, kako prenosi Reuters, otkrili da nema značajnije razlike između organske hrane i one konvencionalno proizvedene. Istraživači su pronašli tek mali broj razlika u nutritivnim vrijednostima, ali one su beznačajne za zdravlje ljudi. Količine minerala i vitamina u organski i klasično uzgojenim namirnicama su gotovo podjednake. Kemikalije koje se danas koriste za zaštitu usjeva od korova, štetočina i raznih oboljenja detaljno se testiraju i strogo su regulirane.

Kada dospiju u tlo, hranjivi minerali iz prirodnih ili umjetnih gnojiva imaju identične kemijske strukture, navodi se u izvještaju znanstvenika. Prodaja organske hrane je, inače, u nekim zemljama izuzetno opala, jer je recesija natjerala mnoge da smanje troškove. Smanjivanje troškova znači za mnoge – kupovanje jeftinije hrane. Za većinu je to trenutno pitanje luksuza, ali i životnog izbora.

Iako je ovo prva studija koja je usporedila sadržaj vitamina u organskoj hrani i kemijski uzgojenom voću i povrću, znanstvenici nisu proučavali zdravstvene rizike od korištenja kemikalija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene