Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

Tko je majka koja je novac za liječenje djeteta trošila na sebe: "To je ono najstrašnije. Malena joj je bila izvor prihoda"

Ekskluzivno za Provjereno progovorila majka koja je odbila kemoterapiju za svoju kćer (Foto: Dnevnik.hr) - 5
Ekskluzivno za Provjereno progovorila majka koja je odbila kemoterapiju za svoju kćer (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr
DORH je podigao optužnicu protiv majke (34) zbog sumnje da dijete nije vodila liječniku pa je ono preminulo. U humanitarnoj akciji skupljala je i novac. Od 985.830 kuna, prikupljenih isključivo za liječenje djeteta, 422.546 kuna potrošila je za osobne potrebe, stoji u optužnici.

Kako doznajemo, riječ je o slučaju koji je već u nekoliko navrata šokirao javnost. Lana, tada 10-godišnja djevojčica, oboljela je u kolovozu 2008. od raka kostiju. Desetak dana nakon dijagnoze majka i nekoliko humanitaraca pokrenuli su na Facebooku stranicu za pomoć u liječenju, a apeli su završili i u medijima.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija određen pritvor Majka šestomjesečnom djetetu davala lijek za shizofreniju: "Dobivalo je napade, bilo je u stanju katatonije, doslovno kao biljka"

Uključila su se i brojna poznata lica. Skupilo se brzo gotovo milijun kuna. 

Između ostalog, u tom apelu pisalo je da za djevojčicu u Hrvatskoj lijeka nema. Novac je navodno trebao za liječenje u Turskoj ili Njemačkoj. No uspostavilo se da je liječenje pokriveno zdravstvenim osiguranjem. Majka je prikupljala donacije, ali s liječnicima nije surađivala. Odbijala je daljnju kemoterapiju. Liječnici su djevojčicu nastavili liječiti jer su smatrali da bi prekid bio poguban za dijete, a majku su prijavili Centru za socijalnu skrb.

Bura se digla u medijima. Majka je tvrdila da je djetetu od kemoterapije loše. 

"Kemoterapija po meni nekome uspije, ali većini ne. Jer ja i dalje tvrdim da to nije lijek. Svoj sastav koji ima, to nije lijek'', ispričala je tada za Provjereno. Govorila je kako joj liječnici ništa ne objašnjavaju i kako joj ne žele dati nalaze kako bi kćer odvela u inozemstvo.

Majčin bivši partner nekoliko mjeseci kasnije, također za Provjereno, rekao je kako je majka provlačila kćerinu karticu.

Majka, kazao je bivši partner, ima troje djece s tri različita partnera koji su svi sudjelovali u životima svoje djece. No ona je kod prikupljanja novca govorila kako je samohrana majka. Majka i dijete u međuvremenu su, nakon četiri ciklusa kemoterapije, otišli u Njemačku.

Ni tada navodno nije redovito posjećivala liječnika. Ocu djevojčice za koju je skupljala novac branila ja da dijete viđa.

"Majka je tada iznajmila stan u Njemačkoj i od prvog veljače do prvog travnja 2019. dijete je bilo u tom stanu s majkom, a da uopće nije posjećivalo liječnika niti primalo kemoterapiju", stoji u presudi u sudskom sporu koju je, kako bi sam odlučivao o liječenju djeteta, pokrenuo otac. Ni na jednom ročištu majke nije bilo.

Dok je došla presuda, djetetu su dijagnosticirane metastaze. Nakon nekoliko mjeseci, u srpnju 2019. dijete je umrlo.

"Majka je novcem malene djevojčice plaćala i luksuz i svoja neka dugovanja, a najmanje djevojčicu", ispričala je i jedna njena poznanica koja ju je također prijavljivala.

"To je ono najstrašnije u svemu. Malena djevojčica bila je mami izvor prihoda jer ta žena ništa drugo osim novca ne spominje", ispričala je njezina prijateljica, također za Provjereno.

Skrbništvo nad drugom djecom joj je oduzeto.

Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podignulo je optužnicu protiv 34-godišnjakinje koju terete da je kao majka i zakonska zastupnica djeteta, rođenog 2008. godine, između 24. siječnja i 2. svibnja 2019. godine grubo povrijedila djetetova prva, uslijed čega je prouzročena smrt djeteta. Na teret joj se i stavlja kazneno djelo utaje.

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene