Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sportski Leaf sa stražnjim pogonom

Nissan Esflow koncept

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nissan je objavio da na ženevski auto salon dovodi novi sportski konceptni automobil. Konceptni sportaš sa stražnjim pogonom zove se Esflow.

Iako se radi o konceptnom automobilu, električni sportski automobil Nissan Esflow čisti je dokaz da je moguće ostati vjeran ekološki osviještenom svjetonazoru, a i dalje zaista uživati u vožnji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zatvorena cesta Teška prometna nesreća u Trogiru, jedna osoba poginula Slika nije dostupna Novi, jači Apollo Gumpert Tornante by Touring Superleggera

Nissan je stekao reputaciju kao tvrtka koja donosi neke od najuzbudljivijih sportskih automobila na svijetu. Nissan je također i prvi proizvođač koji je razvio prvi praktični obiteljski automobil s nula emisija štetnih plinova, Nissan Leaf.

Ovoga puta, stručnjaci iz Nissana uposlili su stečeno iskustvo i uspjeli stvoriti automobil koji zadržava uzbuđenje vožnje sportskog automobila uz ekološke benefite koje donosi električni pogon, a rezultat je i estetski vrlo dojmljiv dvosjed imena Esflow.

Esflow je od samog početka razvijan kao pravo električno vozilo s ciljem da prikažu kako bi u budućnosti mogli izgledati automobili s nula emisija štetnih plinova. Ekološki čisto življenje često se izjednačuje s asketizmom, jednostavnim dizajnom, štedljivošću, skromnošću, drugim riječima, nešto što iziskuje žrtvu. Esflow će pokazati da je stvarnost upravo suprotna.

Samo kratki pogled na Esflow dovoljno govori o kakvom se automobilu radi: dugačka hauba koja vodi ka strmo nakošenom vjetrobranskom staklu koje pruža gotovo nezaklonjen pogled, a kompaktna unutrašnjost osmišljena je tako da sjedala leže ravno u sredini vozila. Ultra-niskoprofilne gume omotane oko šesterokrakih naplataka jasno ukazuju da se radi o čistokrvnom sportskom automobilu u srcu, a pravi poznavatelji prepoznati će nasljeđe koje je Esflow preuzeo od nekadašnjih, ali i suvremenih sportskih automobila ovoga brenda.

Najvažnije od svega, Esflow ne koristi postojeći motor s unutarnjim izgaranjem koji je prilagođen za rad na električnu energiju, već sportski automobil koji je od samog starta dizajniran kao 'Zero Emission' automobil. Konceptni sportaš koristi istu pogonsku tehnologiju koja se nalazi u Nissan Leafu, međutim lagaaano tuniranu za više sportski osjećaj vožnje.

Esflow je automobil sa stražnjim pogonom i dva električna motora. Dimenzije automobila omogućile su inženjerima da postave dva električna motora iznad osovine stražnjih kotača, u sredini vozila, koji neovisno upravljaju lijevim i desnim kotačem te je stoga okretni moment usklađen i osigurava izvanrednu stabilnost vozila i kontrolu te vrlo učinkovito obnavljanje energije. Dva električna motora stvaraju dovoljno okretnog momenta za postizanje ubrzanja od 100 km/h za oko 5 sekundi.

Motori snagu crpe iz istih laminiranih litij-ionskih baterija koje se koriste u Nissan Leafu, međutim ovdje su baterije smještene uzduž osovine prednjih i stražnjih kotača a same baterije omogućavaju autonomiju od 240 kilometara.

Visoki bokovi koje Esflow duguje svojim klasičnim sportskim proporcijama omogućili su ugradnju čvrstog, ali nenametljivog zaštitnog kaveza iza sjedala koji u slučaju prevrtanja apsorbira svu težinu automobila te uklanja potrebu za vidljivim širokim A stupovima, što znači da više nema niti mrtvih kutova.

Esflow će biti predstavljen na auto salonu u Ženevi, gdje će dijeliti izložbeni prostor Nissana s nekoliko drugih inovativnih i uzbudljivih projekata koji su, za razliku od njega, spremni za proizvodnju.

Projekt nula emisija štetnih plinova zastupa i Nissan Leaf, koji je proglašen europskim automobilom godine za 2011., a ujedno je i prvi električni automobil koji je ponio tu titulu. Tamo će se naći i , koju pogoni 1.2-litreni benzinac s tri cilindra i direktnim ubrizgavanjem koji ispušta samo 95 g/km CO2.

za sportske entuzijaste tu je posljednja verzija GT-Ra i posebno izdanje manjeg Nissanovog kupea, 370Z GT Edition. Nissanova široka paleta proizvoda biti će zastupljena i vrlo uspješnim crossover modelima kao što su Juke, Qashqai i Murano, zatim gradskim automobilom Note te X-TRAILOM, Pathfinderom i Navarom s 4x4 pogonom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene