Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Ovu medalju poklanjam majci'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Gimnastikom sam se počeo baviti jer sam htio napraviti nešto veliko u sportu u kojem nijedan Hrvat to nije uspio", kazao je "srebrni" gimnastičar Filip Ude, kome je u Hrvatskoj kući u hotelu Zhaolong u Pekingu priređeno slavlje.

Udea su sa cvijećem i šampanjcem dočekali predsjednik i glavni tajnik Hrvatskoga olimpijskoga odbora, savjetnik Predsjednika Republike Željko Mataja, svi članovi Vijeća HOO-a, koji su danas doputovali u Peking te brojni Hrvati koji prate Olimpijske igre. Nakon obavljenje doping-kontrole Ude se konačno javio svojoj obitelji, majci i sestrama Nives i Ivi.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 4 Uznemirujuće Šokantan razgovor djelatnice socijalne skrbi s djetetom: "Tata se neće zaustaviti, ići će dalje, a ti ćeš na vještačenje i aparate da vide govoriš li istinu" Ilustracija osuđena je Barbara je u 24 godine lažirala 17 trudnoća: Nagurala bi jastuke ispod majice, a dokopala se i rodnih listova

"Rano sam ostao bez oca i ovu medalju poklanjam majci. Bog mi je očito odabrao teži put, sjećam se boravka u Bratislavi, u podrumu gimnastičke dvorane gdje smo ja i moj trener bili čak 120 dana i to mi je bilo najteže iskustvo bez obitelji. Ja nisam plakao, mada sam na postolju gutao knedle, ali su mi majka i sestre plakale, kao i svi u klubu u Čakovcu. Navodno je puno Čakovčana izašlo na ulice i drago mi je što sam obradovao sugrađane", kazao je srebrni olimpijac, kojeg je malo tko u Hrvatskoj stavljao među izgledne kandidate za medalju. 

>> Filip Ude: ''Konačno mi se ostvario san!''

"Mislim da će se hrvatska gimnastika nakon ovoga podignuti ne za jednu, već za deset razina. Nadam se samo da će operacija ramena proći u redu, te da ću opet biti spreman za puni trening. Rame sam ozlijedio u travnju i jako me boljelo kada sam vježbao ruče u višeboju. Srećom, moje dvije discipline - konj sa hvataljkama i parter - su takve da mi ozljeda ramena nimalo ne smeta". izrekao je Ude, koji je u Hrvatskoj kući dočekao i plivače, s kojima se najviše družio u Olimpijskom selu.

I Udeovi treneri Igor Krajimskij i Mario Vukelja bili su oduševljeni prvom gimnastičkom olimpijskom medaljom. Rus Krajimskij je ustvrdio da je Ude napravio "vježbu života na pravom mjestu u pravo vrijeme", a Vukoja je dodao kako nikad u povijesti OI nije bila veća stanka između kvalifikacija i finala.

"Ta stanka od osam dana nas je izludila. Znalo je doći i do svađe na treningu, što je sasvim prirodno jer smo svi bili nervozni. Ali samo do finala", kazao je Vukoja.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio je pomalo nervozan zbog duge stanke između prve medalje Snježane Pejčić u prvoj disciplini Igara i sjajne izvedbe Filipa Udea devetog dana OI.

"Priznajem, bio sam pomalo nervozan, pogotovu nakon jučerašnja tri poraza u ekipnim sportovima. Ova gimnastička medalja ima daleko dublji značaj za hrvatski sport jer se radi o temeljnom sportu, koji se izuzetno cijeni u svijetu. Ude je dokaz da se može uspjeti i u tako teškom sportu poput gimnastike, koja sjajno stoji u Čakovcu i donekle Osijeku, ali ne žalost ne i u Zagrebu i u Splitu. Ne dvojim da je ovo početak velikog tjedna hrvatskog sporta u Pekingu, puno očekujem od atletike i ekipnih sportova. Tako je, zapravo bilo i u Ateni, kraj Igara pripada nama", kazao je Mateša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene