Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dirljivi, emotivni, urnebesni...

Ovi su simpatični penzići godinama od djece skrivali čime se zapravo bave. Donosimo vam neke od najluđih dokumentaraca u 2020.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U godini iza nas većina filmskih naslova premijere je umjesto u kinodvoranama doživjela na streaming platformama. Očekivano ili ne, mnoge su najviše zabavili dokumentarci.

Godinu iza nas svi ćemo još dugo pamtiti. Zloglasna 2020. zbog pandemije koronavirusa promijenila je svijet kakav poznajemo, a nažalost pamtit ćemo je zbog razornih potresa na Banovini. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "American Murder" Zadavio suprugu i dvije kćerkice - nju je zakopao, a djevojčice bacio u spremnik za naftu: Dokumentarac kakav još niste gledali otkriva što se krije iza slike "idealne obitelji" Slika nije dostupna 'Titanic: Duh morskih dubina' i ‘Making of Jurski park’ Dokumentarni filmovi na Novoj TV

Mnogi su tijekom 2020. crne misli pokušali odagnati filmovima i serijama, pa su Netflix, Amazon, HBO i ostale slične platforme zabilježile porast broja korisnika.

Uz neponovljivog Tiger Kinga o kojem su već napisani brojni članci, publiku diljem svijeta zabavili su i drugi dokumentarci koji su očekivano ili neočekivano mnogima izmamili osmijeh na lice.

U nastavku vam donosimo naše prijedloge dokumentaraca, što pravih, što onih lažnih koji će vas nasmijati do suza, ali i natjerati na razmišljanje.

CIRCUS OF BOOKS

Ovaj je dokumentarac premijeru doživio u travnju 2019. godine na Tribeca Film Festivalu, no put do šire publike pronašao je godinu dana kasnije kad su u njemu mogli uživati pretplatnici Netflixa.

Barry, bivši inženjer specijaliziran za filmske efekte, i njegova supruga, bivša novinarka Karen početkom 80-ih godina odlučili su preuzeti knjižaru u Los Angelesu koja se našla u financijskim problemima. Nazvali su je „Circus of Books“ te su se u njoj prodavali gej-pornografiju, igračke za odrasle, SF beletristiku, strane novine i Bibliju.

Njihova je mala knjižara s vremenom postala kultno okupljalište LGBT populacije te je Barry i Karen pretvorila u neopjevane heroje borbe za prava seksualnih manjina.

Tu zabavnu i dirljivu priču odlučila je ispričati kći Rachel, od koje su roditelji, baš kao i od njezina dva brata, godinama skrivali čime se zapravo bave.

Kako je taj naizgled tipični tradicionalni roditeljski par godinama vodio dvostruki život, pogledajte u nezaboravnom dokumentarcu.

HOW TO WITH JOHN WILSON

Šestodijelna dokumentarno-humoristična serija „How To with Joh Wilson“ originalna je crnohumorna priča o njujorškom filmašu koji u svakoj epizodi pokušava naći odgovor na jedno od brojnih pitanja koja ga muče.

Svaka od ovih šest jedinstvenih minijatura HBO-a fokusira se na jedno naizgled banalno pitanje pa su tako epizode naslovljene „Kako uspješno čavrljati“, „Kako postaviti skele“ ili „Kako skuhati savršeni rižoto“. Iza naizgled suludih naslova autor u razgovorima s običnim ljudima na ulici razotkriva svu raznolikost i raskošnu paletu živopisnih stanovnika New Yorka.

Dvije je godine Wilson radio na tom projektu, a najzanimljivija je epizoda ona posljednja, nastala u doba kad je New York zbog pandemije koronavirusa završio u lockdownu. Ono što počinje kako suluda priča o tome kako skuhati savršeni rižoto pretvara se u gorko-slatku priču o tome kako nas je 2020. godina zauvijek promijenila, ali nas nada u bolje sutra zato nikada nije napustila.

DEATH TO 2020.

Charlie Brooker autor je megautjecajnog distopijskog hita "Black Mirror", no za kraj 2020. odlučio nas je počastiti nečim potpuno drugačijim.

"Smrt 2020" lažni je Netflixov dokumentarac koji je uz sudjelovanje zvijezda kao što su Hugh Grant, Samuel L. Jackson i Lisa Kudrow odlučio staviti definitivnu točku na i godine koja nikada neće pasti u zaborav.

Pijani profesor povijesti, iritantni milenijalac, mama kućanica s „provjerenim“ informacijama iz vrtićke WhatsApp grupe i bahati tehnološki magnat samo su neki od fiktivnih likova koji su utjelovili neke od stereotipnih likova s kakvima smo se, nažalost, protekle godine suočavali.

Svi oni daju svoj osvrt na događaje koji su obilježili 2020., naravno uz mnoštvo suludog humora kao stvorenog za suludu godinu za nama. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene