Od početka kolovoza u Francuskoj je zabilježeno više od 250 slučajeva trovanja gljivama. To je već dvostruko više u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Kaže se da je kišovito vrijeme u nekoliko regija uzrok porasta, a razdoblje berbe pomaknuto je naprijed zbog loše klime.
Agencija za zdravstvenu sigurnost (ANSES), odgovorna za izvješćivanje o brojkama koje su zabilježili centri za kontrolu trovanja, potaknula je oprez među francuskom javnošću. ANSES objašnjava da je porast trovanja uzrokovalo nekoliko razloga, prenosi Euronews.
Upozorili su da je lako zamijeniti jestivu gljivu s otrovnom vrstom, ponekad i zbog upotrebe aplikacije za prepoznavanje gljiva na pametnom telefonu (.. .), ili čak konzumacije jestivih gljiva u lošem stanju, loše konzerviranih ili nedovoljno kuhanih.
U 2022. godini bilo je više trovanja prijavljenih kontrolnim centrima nego prethodnih godina. Prošle godine otrovalo se 74 male djece, uključujući i 11-mjesečno dijete koje je završilo na intenzivnoj.
Zabrinjavajuće je da je dio otrovanih koristio aplikacije za prepoznavanje na pametnim telefonima, što sugerira da nisu nepogrešivi. Nadležni kažu da, kako bi se izbjegla još veća trovanja ove sezone gljiva, berači moraju konzultirati stručnjaka prije njihove konzumacije.
Trovanje i u Australiji
Također su upozorili da se ubranim gljivama ne smiju hraniti vrlo mala djeca.
Poruka dolazi dok Australija oplakuje par koji je umro nakon što je jeo gljive u jelu koje je pripremila njihova bivša snaha. Gail i Don Patterson bili su među troje ljudi koji su umrli nakon ručka u kući Erin Patterson. Donova sestra Heather Wilkinson također je preminula, a njezin suprug Ian, pastor, i dalje je u bolnici.
Erin Patterson je ostala pri svojoj nevinosti i rekla je da je otrovne gljive upotrijebila slučajno. Policija ju je osumnjičila za incident nakon što ona i njezino dvoje djece naizgled nisu imali posljedice zbog ručka. No, nije uhićena, niti se protiv nje vodi kazneni postupak.