Prošlog tjedna južna država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rhodamine-B, u uzorcima poslanima na testiranje.
Ranije ovog mjeseca savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke.
Šećerna vuna popularna je među djecom diljem svijeta, a vole je zbog njezine ljepljive teksture koja se topi u ustima. No neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš zlokobniji nego što se čini, piše BBC.
P Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je da sastojci u šećernoj vuni mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu.
Njegov tim pretresao je prodavače slatkiša na plaži u gradu prošlog tjedna. Kumar je rekao da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane tvornice.
Nekoliko dana kasnije vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost kemijskog spoja rodamina-B. Kemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.
Studije su pokazale da kemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boje za hranu .
Dok je zabranjivao šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je da će korištenje Rhodamine-B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane.