Oglasio se Kremlj

Sjeverna Koreja ušla u rat protiv Ukrajine? "Iza ruskih linija su. Neki su već ubijeni"

Sjevernokorejska vojna vježba, ilustracija Foto: CNA VIA KNS
Ako su stanovnici Sjeverne Koreje u Ukrajini, to je prvi put da je strana vlada poslala trupe u uniformama da podrže rat Moskve.

Vojni inženjeri Sjeverne Koreje raspoređeni su kako bi pomogli Rusiji da gađa Ukrajinu balističkim projektilima. Neki od boraca u okupiranim područjima zemlje već su ubijeni, tvrde visoki dužnosnici u Kijevu i Seulu. Deseci stanovnika Sjeverne Koreje su iza ruskih linija, u timovima koji "podržavaju sustave za lansiranje raketa KN-23", rekao je izvor u Ukrajini za Guardian.

Kim Jong Un , sjevernokorejski vođa, prošle je godine otputovao u Rusiju na sastanak s Vladimirom Putinom gdje su njih dvojica učvrstili svoje sve dublje veze tajnim ugovorom o naoružanju. Pošiljke streljiva Pjongjanga bile su od vitalnog značaja i omogućile ruskim snagama da napreduju u iscrpljujućem ratu u istočnoj Ukrajini ovog ljeta. Ali postaje sve jasnije da je sporazum išao dalje od isporuke materijala.

Ljudi iz Sjeverne Koreje bili su među mrtvima nakon ukrajinskog raketnog napada na područje pod ruskom okupacijom u blizini Donjecka prošlog tjedna, rekli su južnokorejski i ukrajinski dužnosnici. Ne zna se radi li se o vojnim inženjerima ili nekim drugim snagama.

Stranci su se borili kao plaćenici za Rusiju, ali ako su stanovnici Sjeverne Koreje na terenu, to je prvi put da je strana vlada poslala trupe u uniformama da podrže rat Moskve.

Južnokorejski ministar obrane Kim Yong-hyun rekao je zastupnicima u Seulu ovaj tjedan da je vrlo vjerojatno da su sjevernokorejski časnici bili raspoređeni da se bore zajedno s Rusima, a nekoliko ih je poginulo u napadu. Nije dao dodatne pojedinosti .

Andrij Kovalenko, voditelj ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, rekao je u objavi na Telegramu da su neki stanovnici Sjeverne Koreje ubijeni u Rusiji. Njegova je organizacija dio Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu.

U srijedu je ukrajinska vojska priopćila da je uništila sjevernokorejsko streljivo u napadu na skladište u regiji Bryansk, 120 km od ukrajinske granice.

Uključivanje u rat protiv Ukrajine daje Sjevernoj Koreji priliku da testira oružje, stekne borbeno iskustvo za svoje trupe i ojača svoj položaj kod moćnog međunarodnog saveznika.

"Za Sjevernu Koreju, koja je Rusiju opskrbila mnogim granatama i projektilima, ključno je naučiti rukovati različitim oružjem i steći stvarno borbeno iskustvo. To bi čak mogao biti pokretački čimbenik iza slanja sjevernokorejskih vojnika", smatra Lim Eul-chul, profesor na Institutu za dalekoistočne studije u Seulu. 

Moskva i Pjongjang zanijekali su prodaju oružja iako su posljednjih mjeseci javno slavili produbljivanje veza. Kremlj je u četvrtak odbacio raspoređivanje sjevernokorejskih trupa u Ukrajini kao "još jednu lažnu vijest".

U zamjenu za svoje rakete i drugu vojnu opremu, Sjeverna Koreja traži rusku pomoć sa svojim špijunskim satelitskim programom, koji je imao neugodne neuspjehe u posljednje dvije godine. Nije jasno koliko je daleko Rusija spremna ići u dijeljenju osjetljive vojne tehnologije sa Sjevernom Korejom u zamjenu za nastavak podrške u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Samit u Dubrovniku Svi se slažu da je Vučić pretjerao, samo Plenković nije komentirao: "Za takvo nešto istolerirati, brate, treba imati želuca!"

Pročitajte i ovo Poručnik Dan VIDEO Nije želio napustiti svoj brod i pobjeći pred uraganom, evo što se dogodilo s Poručnikom Danom

Pročitajte i ovo Bez naplate Prolazak kroz ovaj tunel 12 je puta skuplji po kilometru od svih drugih dionica: Ako može Pelješki most...