O BUDUĆNOSTI EU-A

Scholz za što brži ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU, Macron predlaže formiranje nove političke zajednice

Slika nije dostupna
Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je predložio osnivanje nove političke zajednice u kojoj bi uz zemlje EU-a, bile i Ukrajina i zemlje zapadnog Balkana.

Na sastanku s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u ponedjeljak u Berlinu, francuski predsjednik Emmanuel Macron u predstavio je ideju o formiranju nove političke zajednice, u kojoj bi, uz zemlje EU-a bile Ukrajina i zapadnobalkanske zemlje.

Nakon sastanka s Macronom, njemački kacelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare kazao je da ta ideja ne bi smjela dovesti do toga da se odustane od EU-perspektive šest zemalja zapadnog Balkana, odnosno da im se onemogući ulazak u EU, navodi Deutsche Welle. Macron je predložio i promjenu Ugovora o EU-u, odnosno ukidanje konsenzusa pri donošenju nekih odluka, primjerice onih koje se tiču fiskalne ili obrambene politike. Njegov prijedlog podrazumijeva donošenje odluka "kvalificiranom većinom" glasova.

Kancelar Scholz se protekli tjedan založio za ulazak Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova i BiH u Europsku uniju – i to u što skorije vrijeme. Razlog tome je ruski i kineski utjecaj na tom području. Francuski predsjednik je potvrdio i da tijekom predsjedanja EU-om (do kraja lipnja ove godine) želi organizirati samit o zapadnom Balkanu.

Pročitajte i ovo Potpora Sarajevu Njemačka ministrica u BiH: "Želimo vidjeti da se zapadni Balkan približava Europskoj uniji i NATO-u"

Pročitajte i ovo Financijska kriza Zemlje zapadnog Balkana očekuju teška vremena: "Pred vladama je veliki izazov"

Na Macronove zahtjeve za promjenom Ugovora o Europskoj uniji, Scholz je potvrdio da Njemačka neće biti "kočničar". Po njegovu mišljenju, moguće je postići i učinkovitije funkcioniranje EU-a i na druge načine, a kao primjer je naveo ukidanje načela konsenzusa oko donošenja odluka unutar Unije. Brojne zemlje EU-a u ponedjeljak su izrazile protivljenje francuskom prijedlogu. Među tih 13 država su i skandinavske članice, Hrvatska, Slovenija i Poljska. Za usvajanje promjena Ugovora o EU-u potrebna je podrška svih 27 zemalja, odnosno ratifikacija u parlamentima svih članica Unije.