71. godišnjica

Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste

Komunisti u Rusiji Foto: Afp
Ruski komunisti traže od FSB-a da istraži moguću umiješanost Zapada u smrt sovjetskog vođe Josefa Staljina.

Josef Staljin je vladao Sovjetskim Savezom od 1924. do smrti 1953., a kao uzrok smrti tada je naveden hemoragijski moždani udar. Međutim, čini se da predsjednik komunističke stranke Sergej Malinkovič nije zadovoljan službenom verzijom događaja, najavljujući da je zatražio od FSB-a (Savezne službe sigurnosti) i tužitelja da provjere moguću umiješanost zapadnih obavještajnih službi u smrt.

"Mnoga svjedočanstva Staljinovih suvremenika govore o mogućem trovanju vođe sovjetskih naroda od strane agenata zapadnog utjecaja", dodao je, prenosi Sky News izvještaj državne novinske agencije RIA-e.

Pročitajte i ovo Policija ima puno posla Veliki broj provala u Zagrebu: ''Prije nisi mogao nekom odnijeti kvačicu sa štrika''

Pročitajte i ovo U Dalju Pjevao četničke pjesme i gazio hrvatsku zastavu: Određen mu istražni zatvor

Nije odmah bilo jasno jesu li FSB ili ured glavnog tužitelja odgovorili na zahtjev stranke.

U utorak je obilježena 71. godišnjica Staljinove smrti. On je imao apsolutnu moć i nadgledao brzu industrijalizaciju Rusije, ali i smrt milijuna u čistkama, radnim logorima Gulag i gladi.

Predsjednik Vladimir Putin, koji sebe smatra nasljednikom careva iz prošlosti, ponudio je odmjerenu procjenu Staljina, hvaleći njegovo ratno vodstvo dok je njegovu domaću politiku osuđivao kao totalitarnu.

Povezane teme