Rat u Ukrajini

Rusija regrutira žene iz zatvora: Na bojišta bježe od užasnih uvjeta, a dobit će snajpere, ali i pomilovanje i plaću

Ilustracija Foto: Afp
Deseci tisuća muških osuđenika oslobođeni su iz ruskih zatvora kako bi se borili u Ukrajini. No sada su vojni regruti izabrali nekoliko žena iz zatvora. Nije jasno nagovještava li mali kontingent volonterki puštenih iz zatvora širu upotrebu žena vojnika za rat u Ukrajini.

Rusija je krajem svibnja iz zatvora izvan Sankt-Peterburga pustila skupinu žena kako bi se pridružile borbama u Ukrajini, tvrde dvije bivše zatvorenice koje održavaju kontakt s onima koje su još tamo. Imena bivših zatvorenica nisu otkrivena kako bi ih se zaštitilo od moguće odmazde.

To potencijalno signalizira novu fazu u korištenju kriminalaca kao dijela ratnih napora Kremlja. Nejasno je predstavlja li oslobađanje tih zatvorenica izolirani slučaj, pilot-program ili početak većeg vala regrutiranja zatvorenica, piše New York Times.

Oko 30.000 žena služilo je kaznu u Rusiji na početku invazije.

Vojni regruti počeli su obilaziti zatvore za žene diljem europskog dijela Rusije prošle jeseni, više od godinu dana nakon što su snage u zemlji počele nuditi osuđenim muškarcima pomilovanja i plaće u zamjenu za službu na bojišnici. Međutim, dosad su osuđene žene koje su se prijavile ostajale zatvorene bez službenog objašnjenja, doznaje se iz intervjua s bivšim i sadašnjim zatvorenicama četiriju ruskih zatvora za žene.

Pročitajte i ovo Napad u Kini U gradskom parku izbodeno četvero profesora: Ležali su na zemlji prekriveni krvlju

Deseci tisuća zatvorenih ruskih muškaraca prihvatili su poziv vojske te popunili invazijske snage zemlje u ključnom trenutku rata i pomogli joj da ponovno stekne vojnu prednost nad Ukrajinom. Tisuće njih ubijene su u Ukrajini. Neki koji su preživjeli vojnu službu i otpušteni su otad su počinili teške zločine, uključujući ubojstvo.

Regrutiranje osuđenica dolazi u trenutku kada je ruska vlada pribjegla sve neortodoksnijim shemama kako bi privukla dobrovoljce s ruba ruskog društva, pokušavajući izbjeći još jedan krug nepopularnog novačenja. Osim zatvorenika, ove sheme zapošljavanja usmjerene su na dužnike, osobe optužene za zločine i strance.

Pročitajte i ovo užasan prizor UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Scene užasa na Markovu trgu

Rusko ministarstvo obrane i zatvorska služba ne odgovaraju na zahtjeve za komentar o programu regrutiranja zatvorenika u zemlji.

Također nije poznato koje bi uloge regrutirane žene imale na fronti. Vojni regruti koji su prošle godine posjetili ženski zatvor u blizini Sankt-Peterburga ponudili su zatvorenicama ugovore za služenje kao snajperistice, borbene bolničarke i radijske operaterke na prvoj liniji na godinu dana, što je znatno odstupanje od uglavnom pomoćnih pozicija koje ima većina ruskih vojnikinja. Tada se prijavilo 40-ak od 400 zatvorenica. Ponuđena su im pomilovanja i ekvivalent od oko 1860 eura mjesečno, oko deset puta više od nacionalne minimalne plaće.

Pročitajte i ovo sumnja u korupciju Podignuta optužnica protiv Josipe Pleslić: Tražila da ne plaća režije za stan i opremu za vikendicu

Dvije žene koje su svjedočile novačenju u zatvoru prošle godine rekle su za The New York Times da su se zatvorenice prijavile unatoč opasnostima koje su istaknuli vojni časnici koji su dolazili u posjet.

Bivše zatvorenice kažu da su strogi uvjeti u ruskim zatvorima za žene pridonijeli odluci nekih žena da se prijave. Zatvorenice u zatvoru u blizini Sankt-Peterburga morale su cijelo vrijeme šutjeti, a provodile su i do 12 sati dnevno obavljajući prisilni rad u zatvorskoj radionici za piljenje, čak i na temperaturama ispod nule zimi, rekle su žene.

Kažnjeničke vojnike koristi i Ukrajina. Nakon što je dugo ismijavala rusko novačenje iz zatvora, vlada u Kijevu odobrila je sličan plan prošlog mjeseca usred sve većeg nedostatka vojnika. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su se tisuće osuđenika otad prijavile za novačenje.