Analiza obavještajnih podataka

Procurili tajni dokumenti: To su planovi za osvetnički napad Izraela?

Izraelska vojska, ilustracija Foto: Afp
Na platformama društvenih medija pojavili su se dokumenti koji navodno pokazuju tajne informacije o planovima Izraela za napad odmazde na Iran.

Dokumenti koji navodno pokazuju povjerljive podatke koje su prikupili američki obavještajci o izraelskim pripremama za osvetnički udar na Iran pojavili su se na platformama društvenih mreža ovaj tjedan. Nejasno je kakav bi utjecaj potencijalno curenje moglo imati na izraelsko vojno planiranje mogućeg napada na Iran ili na izraelsko-američke odnose.

Američki dužnosnici odbili su komentirati upite ABC Newsa o mogućem curenju vrlo osjetljivog materijala. ABC News nije mogao neovisno potvrditi autentičnost dokumenata, za koje se čini da pokazuju pojedinosti o vrstama i broju streljiva koje Izrael možda sprema za veliki udar na Iran kao odmazdu za gotovo 200 balističkih raketa usmjerenih na Izrael u rujnu.

Dokumenti objavljeni na društvenim mrežama imaju oznake koje upućuju da dolaze od Nacionalne geoprostorno-obavještajne agencije (NGA), američke agencije koja prikuplja, analizira i distribuira obavještajne podatke prikupljene satelitskim i zračnim snimkama. 

"Proučavamo ova izvješća", odgovorio je viši dužnosnik američke obrane za ABC News na pitanje o navodnim obavještajnim dokumentima.

Ministarstvo obrane, FBI i glasnogovornik Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su komentirati.

Ako se objave pokažu autentičnima, to bi značilo veliki sigurnosni proboj koji podsjeća na curenje otkriveno prošle godine nakon što su stotine povjerljivih dokumenata podijeljene na platformi društvenih medija Discord

"Ako je istina da su izraelski taktički planovi za odgovor na napad Irana 1. listopada procurili, to je ozbiljna povreda", rekao je Mick Mulroy, suradnik ABC Newsa za nacionalnu sigurnost i obranu, koji je bio zamjenik pomoćnika ministra obrane za Bliski istok.

"Svatko tko ima pristup tim informacijama ima obvezu čuvati ih sigurnima", rekao je Mulroy.

"Muškarci i žene iz IDF-a koji bi izvršili tu misiju mogli bi zbog toga biti kompromitirani, a buduća koordinacija između SAD-a i Izraela također bi mogla biti dovedena u pitanje. Povjerenje je ključna komponenta u vezi i ovisno o tome kako je ovo procurilo, to bi povjerenje moglo biti narušeno", dodao je.

Pročitajte i ovo "Ugrožena mu je sigurnost" Oglasio se Dujić iz afere nakaze: "Netko se potrudio da kompromitira istragu"

Pročitajte i ovo Upozorenje stručnjaka U Hrvatskoj se širi zabrinjavajući trend: "Moglo bi doći do povratka opasnih bolesti"

Pročitajte i ovo Rijedak primjerak u Jadranu FOTO Neobičan ulov: Pogledajte kakvo je dlakavo stvorenje iz dubina izvukao ribar u Puli