Guinnessov rekord

Umrla najstarija osoba na svijetu: Kći otkrila tajnu njezine dugovječnosti

Najstarija osoba na svijetu - Maria Branyas Morera Foto: X / Screenshot
U Španjolskoj je u snu preminula 117-godišnja Maria Branyas Morera, najstarija osoba na svijetu. Vijest je potvrdila njezina obitelj.

Umrla je najstarija osoba na svijetu, Španjolka Maria Branyas Morera. Njezina obitelj potvrdila je da je preminula sa 117 godina i nakon što je preživjela dva svjetska rata, Španjolski građanski rat, Španjolsku groznicu 1918., kao i pandemiju COVID-a.

"Maria Branyas nas je napustila. Umrla je kako je i željela: u snu, mirno i bez boli", napisala je obitelj na njezinu profilu na društvenoj mreži X.

Branyas je dobila COVID-19 samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila svoj 113. rođendan, ali se potpuno oporavila. Njezina najmlađa kći Rosa Moret jednom je majčinu dugovječnost pripisala genetici.

"Nikad nije išla u bolnicu, nikada nije slomila nijednu kost. Dobro je, nema bolova", rekla je Moret katalonskoj televiziji prije godinu dana.

Guinnessova knjiga rekorda službeno je priznala njezin status najstarije osobe na svijetu u siječnju 2023. nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon u dobi od 118 godina. 

Nakon Branyasine smrti najstarija živuća osoba na svijetu je Japanka Tomiko Itooka, koja je rođena 23. svibnja 1908. i ima 116 godina.

Branyas Morera posljednja dva desetljeća živjela je u staračkom domu u gradu Olot na sjeveroistoku Španjolske. U utorak je upozorila da se osjeća slabo.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Branyas je rođena 4. ožujka 1907. u Kaliforniji, godinu dana nakon što su njezini roditelji emigrirali u SAD. Prvih nekoliko godina svog života provela je u San Franciscu, a osam godina kasnije obitelj se odlučila vratiti u Španjolsku. Udala se za Joan Moreta 1931. i imala je troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi.

Pročitajte i ovo pritisnuo ih uza zid Užas na istoku Hrvatske: Auto sam krenuo, ozlijeđeni žena i dijete

Pročitajte i ovo konvencija demokrata Izišla je na pozornicu, a onda je u dvorani zavladao muk: "Očuh me silovao kad sam imala 12 godina. Nisu mi dali da pobacim..."