Barikade i specijalci na ulicama

FOTO Opsadno stanje u gradiću zbog sumanutog napada: Policija privela jednu osobu

1/17 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
U Njemačkoj je muškarac nožem napao ljude na festivalu u gradu Solingenu. Tri osobe su ubijene, a napadač je pobjegao i za njim traje velika potraga. Policija je dosad uhitila jednu osobu.

Njemačka policija u subotu je objavila da i dalje traga za nepoznatim napadačem koji je na festivalu u zapadnom gradu Solingenu nožem usmrtio troje ljudi, a osmero ranio, od kojih je pet u kritičnom stanju.

"Trenutno ispitujemo i žrtve i svjedoke. Za počiniteljem napada traga veliki policijski tim", priopćila je policija, koja je objavila da je privela jednu osobu u sklopu potrage za osumnjičenim i provjerava se postoji li povezanost s napadom.

Usporedno se provode brojne policijske mjere, uključujući i pretrese na različitim lokacijama, a u tijeku je i potraga za drugim potencijalnim počiniteljima, kao i istraga o motivu napada, javlja BBC.

Tragični događaj se zbio oko pola deset u petak navečer kada je muškarac nasumično nožem izbo prolaznike na festivalu u Solingenu u povodu 650 godina postojanja grada.

Napad se dogodio na Fronhofu, sajmenom trgu gdje su nastupali glazbeni bendovi.

Policija ne zna gotovo ništa o napadaču: "To je naš ogroman problem".

Najveći problem s kojim se policija suočava je što nema gotovo nikakve informacije o napadaču, koji je uspio pobjeći u panici i metežu koji je nastao nakon napada, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

"To je naš ogroman problem. Još uvijek nemamo puno informacija o počinitelju", rekao je glasnogovornik Alexander Kresta pa dodao da je "teško doći do preciznog opisa napadača".

"Svjedoci su u šoku ili trenutno ne mogu govoriti", kaže. "Moramo sve informacije posložiti kao slagalicu kako bismo sada mogli proširiti potragu i pronaći počinitelja", dodao je.

Kako javlja njemački ARD, istražitelji vjeruju da je napad počinio jedan čovjek te da nije imao pomagače. Sve izjave svjedoka upućuju na to, rekao je Kresta.

Policija poziva na oprez. 

"Ljudi u središtu grada trebaju biti oprezni", rekao je glasnogovornik düsseldorfske policije.

"Svatko tko vidi sumnjivu osobu treba odmah nazvati policiju i ne razgovarati s njom", dodao je. Velik broj policajaca uključen je u potragu, koja se proteže izvan grada. Postavljene su blokade, a na terenu su i specijalne postrojbe policije.

Postroženje pravila

Fatalne pucnjave i napadi nožem su relativno neuobičajeni u Njemačkoj, no vlada želi postrožiti pravila o nošenju noževa u javnosti ograničavanjem maksimalne dozvoljene dužine oštrice.

U lipnju je na smrt izboden 29-godišnji policajac u Mannheimu na skupu desnice, a ubio ga je 25-godišnji Afganistanac koji od 2014. živi u Njemačkoj.

U siječnju 2023. dvije osobe su ubijene a pet ozlijeđeno u napadu nožem u vlaku između Kiela i Hamburga, na sjeveru Njemačke, koji je počinio Sirijac.

U napadu nožem 2021. u Intercity vlaku koji je prometovao između Regensburga i Nürnberga 27-godišnji muškarac arapskog podrijetla nožem je izbo više putnike.

Solingen se nalazi u saveznoj njemačkoj državi Sjeverna Rajna-Westphalia. Radi se o najnapučenijoj državi na granici s Nizozemskom.

Vlasti su nakon napada otkazale sva događanja.

Ministar unutarnjih poslova te države Herbert Reul posjetio je mjesto događaja i rekao novinarima da je to bio ciljani napad na ljudske živote, ali nije htio nagađati o motivu napada.

Pročitajte i ovo Velika potraga VIDEO/FOTO Napadač u Njemačkoj nožem ubadao ljude u vrat i pobjegao: "Čim sam vidio pjevača s čudnim izrazom lica, znao sam da nešto nije u redu, a onda..."

Pročitajte i ovo Dobar ulov FOTO Policajac na četiri noge razotkrio dilera: U automobilu je prevozio više od 5,5 kilograma kokaina

Pročitajte i ovo Ozlijeđen lokalni policajac VIDEO/FOTO Eksplozija ispred sinagoge u Francuskoj: U automobil stavili plinsku bocu. Sve su snimile gradske nadzorne kamere?

 

Povezane teme