Velika potraga

Odbjegli otac i troje djece godinama se skrivaju u divljini, a sada se pojavio video: "Samo ti znaš"

Tom Phillips Foto: Screenshot/x
Otac s Novog Zelanda, koji je prije tri godine nestao i sakrio se u divljini sa svojih troje djece, prvi put je viđen nakon nekoliko godina. S njim su bila i djeca.

Nacionalna potraga za Tomom Phillipsom traje otkako je odveo Ember (8), Mavericka (9) i Jaydu (11) iz njihove obiteljske kuće u prosincu 2021., nakon svađe s njihovom majkom. Policija vjeruje da su se skrivali i kampirali u zapadnoj regiji Waikato te su ranije ove godine objavili apel tražeći informacije. Nudili su i nagradu u iznosu od 80.000 novozelandskih dolara (oko 44.300 eura) za informacije o bjeguncu.

Prošlog tjedna oca i troje djece, koji su hodalo kroz grmlje, vidjela je skupina tinejdžera koji su lovili svinje. Sve snimili mobitelima, prenosi BBC.

Novozelandski mediji izvijestili su da su tinejdžeri nakratko razgovarali s jednim djetetom i pitali ga zna li itko da su tamo. Odgovor je glasio "samo ti", a onda su nastavili hodati, rekao je otac jednog od tinejdžera za novozelandski 1News.

Tom Phillips Foto:NZ policija

Tinejdžeri su rekli da je Tom Phillips nosio pištolj i imao dugu bradu, dok su djeca bila maskirana i nosila svoje torbe. Novozelandska policija opisala je njihovo svjedočenje vjerodostojnim i dodala kako je to dobra vijest za rodbinu.

"Znamo da će to biti umirujuće za širu obitelj djece", rekao je ispektor Andrew Saunders.

Iako je u nekoliko navrata prijavljeno da je viđen bjegunac Phillips, vjeruje se da je ovo prvi put da je bio sa svo troje djece. Snimka je snimljena 3. listopada, a odmah je pokrenuta trodnevna potraga u kojoj su sudjelovali policijski i vojni helikopteri.

U videu se može vidjeti Tom Phillips kako svoju djecu vodi kroz neravan teren. Svi su odjeveni u maskirnu odjeću.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Govoreći za novine New Zealand Herald u četvrtak, majka djece, Cat, izrazila je olakšanje što su još uvijek živi i što se njezina djeca čine dovoljno dobro da sama nose svoje torbe. Optužila je bivšeg partnera da djecu koristi kao pijune u svojoj igri.

"Ne bi se trebali brinuti gdje će spavati te noći ili hoće li im biti toplo", rekla je za novine.

Također je rekla da bi vlasti trebale učiniti više kako bi pronašle njezinog bivšeg partnera i uputila apel onima za koje vjeruje da pomažu njezinom bivšem suprugu. Policija također vjeruje da Phillipsu netko pomaže, a priopćili su i da djeca nisu bila u kontaktu s drugim ljudima u posljednje tri godine te da se nisu školovala.

"Vjerujemo da se Tomu i djeci pomaže i pozivamo svakoga tko ovo radi da prestane, učini pravu stvar i kaže policiji što zna", rekao je inspektor Andrew Saunders.

Prošle je godine izdan nalog za uhićenje Toma Phillipsa zbog sumnje da je upleten u pljačku banke u Te Kuitiju, gradiću na Sjevernom otoku. Policija je rekla da je imao suučesnika tijekom navodnog incidenta i upozorila javnost da mu ne prilaze jer je vjerojatno bio naoružan.

Pročitajte i ovo "Ovo će biti nokaut" VIDEO Izdana zadnja upozorenja zbog moćnog uragana: "Bit će smrtnih slučajeva, to ne možemo izbjeći"

Pročitajte i ovo "Moram ovo reći" Ivana Petrović otkrila detalj sa zatvorenog sastanka: "Vučić je Plenkoviću dobacio da se s time uopće ne slaže"

Pročitajte i ovo Ovo su važni datumi Uskoro važne promjene za vozače: Ako ne želite platiti kaznu, ovo je obvezno

Povezane teme