Detalji istrage

Njemačka raspisala tjeralicu zbog sabotaže plinovoda Sjeverni tok: Glavni osumnjičeni je specijalni ronilac Volodimir Z.

Sjeverni tok Foto: Afp
Njemačke vlasti identificirali su sabotere plinovoda Sjeverni tok.

Glavno državno odvjetništvu u Karlsruheu raspisalo je tjeralicu za jednim Ukrajincem, specijalnim roniocem, za kojeg postoji osnovana sumnja da je zajedno s još dvoje ukrajinskih državljana u rujnu 2022. izvršio diverziju na oba toka plinovoda koji je kroz Baltičko more prenosio ruski plin za zapadnoeuropsko tržište.

Informacije na temelju kojih je Glavno državno odvjetništvo raspisalo tjeralicu temelji se na saznanjima inozemnih obavještajnih službi, navode mediji. Njemačke vlasti odbile su komentirati navode medija ukazujući na istragu koja je u tijeku.

Tko je Volodimir Z.?

Njemačko tužiteljstvo vjeruje da je muškarac, koji je donedavno živio u Poljskoj, jedan od ronilaca koji su postavili eksplozivne naprave u dva plinovoda u rujnu 2022. godine. Osumnjičenik je ukrajinski državljanin, a imenovan je samo kao Volodimir Z., javljaju njemački mediji ARD, Süddeutsche Zeitung i Die Zeit.

Navodno je napao naftovode u tandemu s još najmanje dvije osobe, za koje se također vjeruje da su ukrajinski državljani. Troje osumnjičenih, dva muškarca i jedna žena, u srpnju 2022. iznajmili su jedrilicu u njemačkoj luci Rostock koja im je, kako se pretpostavlja, poslužila za prijevoz eksploziva i opreme do mjesta sabotaže nedaleko od danskog otoka Bornholma.

Volodimir Z. i još dvije osobe prišle su vozaču jahte Andromeda pod njemačkom zastavom, koja je pristala na sjevernom otoku Rügen.

ARD je izvijestio da je Volodimir Z. uputio vozača do lokacije cjevovoda, a dvoje od troje osumnjičenih obuklo je ronilačku opremu i otišlo pod vodu. Vozač je navodno identificirao Z.-a na fotografijama koje mu je pokazala policija. Prema izvješću, bijeli kombi za koji se sumnja da je korišten za prijevoz ronilačkog materijala snimljen je prometnom kamerom na Rügenu u rujnu 2022. s putnikom koji jako podsjeća na Z.-a, piše Deutsche Welle.

Za druge dvije osobe - bračni par - nema raspisane tjeralice, a oni su zanijekali da poznaju Z.-a i rekli su da su bili na odmoru u Bugarskoj kada se napad dogodio. Prema zadnjim poznatim informacijama, glavni osumnjičeni donedavno je živio u selu izvan Varšave u Poljskoj, ali nije poznato gdje se trenutačno nalazi.

Njemačka je jedina koja još vodi istragu

Nije poznato zašto Poljska nije ispoštovala europski uhidbeni nalog u zakonski propisanih 60 dana. ARD je istaknuo da već dugo postoje optužbe njemačkih vlasti da iako Varšava nije sudjelovala u napadu, kasnije ga je prešutno oprostila. Nisu pronađene nikakve veze između osumnjičenih i ukrajinske vlade.

Trenutačno još jedino Njemačka vodi istragu u slučaju sabotaže plinovoda Sjeverni tok. Danska i Švedska u međuvremenu su obustavile istrage.

Plinovodi Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 dignuti su u zrak u činu sabotaže krajem rujna 2022. godine - eksplozije su oštetile tri od četiri cjevovoda. Plinovod Sjeverni tok simbol je njemačke ovisnosti o ruskom plinu i posebno povezanosti bivšeg kancelara Gerharda Schrödera, koji se do nedavno nalazio u upravnom odboru Sjevernog toka i koji se nalazi na udaru kritika zbog povezanosti s ruskim predsjednik Vladimirom Putinom.

Pročitajte i ovo KBC Dubrava Divljao pištoljem po Zagrebu: Pucao iz automobila, a onda se uspio i raniti. S njim su bile dvije žene

Pročitajte i ovo najveći inozemni napad VIDEO Dramatična situacija na ruskoj granici, proglašeno izvanredno stanje: "Ubijaju civile, uništavaju kuće!"