Duboka zabrinutost

Članica traži hitnu reakciju NATO-a na ruske upade u zračni prostor Saveza: "Potreban je snažan i koordiniran odgovor"

Rumunjski ministar obrane Angel Tilvar Foto: Afp
NATO mora ponuditi snažan, koordiniran odgovor na incidente u kojima ruski projektili ili bespilotne letjelice lansirani prema Ukrajini narušavaju zračni prostor Saveza, rekao je u srijedu rumunjski ministar obrane Angel Tilvar.

Istočne zemlje članice NATO-a, čiji su se ministri obrane sastali u Bukureštu u srijedu, u više su navrata rekle da aktivnosti Rusije u crnomorskom području predstavljaju izvor duboke zabrinutosti.

Ruski dronovi su se ranije ovog mjeseca srušili nakon što su ušli u zračni prostor Rumunjske i Latvije, članica Saveza, zbog čega su se pojavili pozivi na zajedničko djelovanje radi suprotstavljanja ruskom kršenju zračnog prostora.

Ukrajina je prošlog tjedna optužila Rusiju za korištenje strateških bombardera kako bi pogodila civilne brodove koji prevoze žito u raketnom napadu u Crnom moru blizu Rumunjske, što je dodatno povećalo napetosti između Moskve i NATO-a.

"Zemlje (članice organizacije) B9 su duboko zabrinute zbog ponovljenih upada ruskih dronova i projektila u zračni prostor NATO-a u Poljskoj, Rumunjskoj, Latviji, kao i zbog eskalirajućih napetosti na istočnom boku NATO-a", rekao je novinarima rumunjski ministar obrane Angel Tilvar, referirajući se na regionalnu grupaciju članica Saveza. "Stoga je potreban snažan, koordiniran odgovor na razini Saveza kao i što skorija primjena rotacijske protuzračne obrane i integriranog proturaketnog modela".

Zamjenik poljskog ministra obrane Pawel Zalewski je rekao da će se sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a u listopadu morati posvetiti pitanju uništavanja dronova koji ulaze u saveznički zračni prostor.

"Potvrdili smo hibridne napade na saveznike kao i sudjelovanje Bjelorusije u ruskim djelovanjima", dodao je Zalewski.

Rumunjska dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, a u više navrata su krhotine ruskih bespilotnih letjelica zalutale na njen teritorij. Rumunjski teritorij je blizu ukrajinskih riječnih luka na Dunavu, koje su česta meta ruskih napada.

Pročitajte i ovo "Zbog čega?" Trifunović osuđen, nakon izlaska iz sudnice novi šok: "Molim vas, pođite sa mnom"

Pročitajte i ovo evakuirani stanovnici VIDEO Golema vatrena kugla iznad ruskog grada, eksplozija izazvala potres: "Što vi radite? Kuće su raznesene!"

Povezane teme