europski čelnici bijesni

Orban u misiji obnove dijaloga između Rusije i Ukrajine: Putin otkrio uvjete prekida vatre

Mađarski premijer Viktor Orban presjedanje Europskom unijom smatra "mirovnom misijom" te se nada će i Rusija biti uključena u razgovore o okončanju rata u Ukrajini.

Mađarska smatra svoje šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom mirovnom misijom, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Mnogi koraci potrebni su kako bi se okončalo rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog", rekao je Orban, dodajući da se "stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje jako razlikuju".

Pročitajte i ovo Mnogi nisu dobili pomoć Vojska u Bošnjacima zatekla stanje kao u ratu, a mještani poslali poruku Plenkoviću: "Žao nam je..."

Srdačnim stiskom ruke dočekao je ruski predsjednik Putin mađarskog premijera Orbana u Moskvi.

"Moram zaključiti da broj zemalja koje mogu razgovarati s obje zaraćene strane opada. Mađarska polako postaje jedina zemlja u Europi koja može razgovarati sa svima. Želio bih iskoristiti ovu situaciju kako bih razgovarao s vama o važnim temama. I želio bih doznati vaš pogled na neke teme koje su važne Europi“, rekao je Orban ruskom predsjedniku.

Prije nekoliko dana Orban je nenajavljeno posjetio Kijev. U Moskvi je rekao da mađarsko predsjedanje Europskom unijom vidi kao mirovnu misiju i dodao da je napravio prvi korak prema obnovi dijaloga. Ruski predsjednik ponovio je svoje zahtjeve.

"Govorimo o potpunom povlačenju svih ukrajinskih postrojbi iz Narodnih republika Donjecka i Luganska, iz regija Zaporižja i Hersona. Postoje drugi uvjeti, ali sve je to predmet detaljnog razmatranja tijekom mogućeg zajedničkog rada“, odgovorio mu je ruski predsjednik.

A ti drugi uvjeti uključuju priznanje Krima kao ruskog teritorija, odustajanje Kijeva od članstva u NATO-u kao i denacifikaciju Ukrajine. Ukrajina je te zahtjeve nazvala apsurdnima. Europski čelnici ljutito poručuju da Orban nema mandat za razgovore s Rusijom u ime Unije, kao i da se do mira u Ukrajini može doći samo jedinstvom i odlučnošću.

Pročitajte i ovo Javna prepucavanja Puljak opleo po HDZ-u: "Postoje drugačiji standardi za ostale stranke i za njih"

Posjet mađarskog premijera Moskvi komentirao je i njemački kancelar Olaf Scholz.

"Europsko vijeće u vanjskoj politici predstavlja g. Michel i uskoro g. Costa. To su pravila koja imamo i zato mađarsko predsjedanje Vijećem nije razlog za posjet, već aktivnost mađarskog premijera“, rekao je Scholz.

Orban je priznao da su stavovi Ukrajine i Rusije jako udaljeni, ali kritike odbacuje. Izjavio je da u Moskvi nije pregovarao i da mu zato nije trebao mandat. Dodao je da se mir neće sam dogoditi i da mu se sjedeći u Bruxellesu nećemo približiti. Poručuje da je potrebno poduzeti akciju, ali većini zapadnih čelnika njegova se akcija nije svidjela.

Putin je rekao da je s Orbanom razgovarao o situaciji u Ukrajini i ponovio da bi ruski prijedlozi trebali biti ključ za rješavanje sukoba. Dodao je da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Europe, ali i naglasio da Kijev još ne želi prekinuti sukob.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.