Izdaja ili greška?

Izjava Orbanova pomoćnika izazvala šok i bijes: Premijer ga brani i kaže da je to bila samo pogreška

Viktor Orban Foto: Afp
Balazs Orban sugerirao je da bi Mađarska prošla bolje da se nije oduprla sovjetskoj invaziji, a premijer brani svog suradnika i kaže da se radilo o pogrešci. Vođa mađarske opozicije kaže da se radi o izdaji.

Visoki suradnik mađarskog premijera Viktora Orbana izazvao je bijes sugerirajući da bi Mađarska prošla bolje da se nije oduprla sovjetskoj invaziji 1956., u komentarima koji su također bili kritični prema današnjim naporima Ukrajine da potisne ruske snage.

Viktor Orban, nacionalist koji se proslavio 1989. zahtijevajući povlačenje sovjetskih trupa iz Mađarske, rekao je da su dvosmislene riječi njegovog pomoćnika bile pogreška, dok ih je vođa mađarske oporbe osudio kao izdajničke, piše Reuters.

Orbanov politički direktor Balazs Orban, koji nije u rodu s premijerom, rekao je u intervjuu za web stranicu Mandiner ovog tjedna da je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski postupio neodgovorno odlučivši se oduprijeti ruskoj invaziji u veljači 2022., uzrokujući rat koji je doveo do velikog broja mrtvih.

"Uzimajući u obzir 1956., vjerojatno ne bismo učinili ono što je predsjednik Zelenski učinio prije 2,5 godine, jer je to neodgovorno, jer možemo vidjeti da je on svoju zemlju odveo u obrambeni rat, da su mnogi životi izgubljeni i da su izgubljeni teritoriji", rekao je pomoćnik.

"Opet kažem, to je njihova prava i suverena odluka... ali da su nas pitali, mi to ne bismo preporučili, na temelju onoga što se dogodilo 1956.", dodao je.

Mađarski antisovjetski ustanak 1956. brutalno je ugušila Crvena armija. Godišnjica ustanka, 23. listopada, za Mađare je veliki nacionalni dan.

"Sada je moj politički direktor dao dvosmislenu izjavu koja je pogreška, jer naša zajednica stoji na temelju revolucije iz 1956., izrasla je iz nje", rekao je Orban, koji je nacionalni suverenitet postavio kao kamen temeljac svoje vladavine.

Kao i u prošlosti, Mađarska će se uvijek braniti, dodao je.

Orban je uznemirio mađarske saveznike u NATO-u zadržavši snažne ekonomske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom čak i nakon invazije Moskve na Ukrajinu. Mađarska pod Orbanom također je odbila poslati oružje Ukrajini.

Balazs Orban nije odgovorio na pitanja Reutersa. U videu objavljenom na njegovoj Facebook stranici pomoćnik je rekao da su njegove riječi namjerno krivo protumačene, dodajući da su "heroji 1956. nacionalni heroji i sjećanje na njih je sveto".

No njegovi su komentari izazvali veliku buru u oporbi i medijima, a vodeći mađarski oporbenjak Peter Magyar rekao je u objavi na Facebooku da pomoćniku "nije mjesto u javnom životu nakon njegovih skandaloznih i izdajničkih komentara". Magyar je rekao da je pomoćnik ponizio sjećanje na tisuće mađarskih boraca za slobodu.

Pročitajte i ovo Jako loša ideja Vozaču šlepera iz Srbije pao mrak na oči kada su ga zaustavili hrvatski carinici: Zaradio paprenu kaznu, pogledajte što su pronašli

Pročitajte i ovo Zagrebačko područje "Bili smo u sakristiji župe i krenula je prema meni...": Žena se zaljubila u župnika, a situacija je toliko izmakla kontroli da se morala uplesti policija