Odvjetnici najavili žalbu

Hrvatski kapetan i prvi časnik u Turskoj osuđeni na 30 godina zatvora! Oglasio se Grlić Radman

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Kapetan Marko Bekavac i njegov prvi časnik osuđeni su na 30 godina zatvora.

Hrvatski pomorac, kapetan Marko Bekavac, koji je u Turskoj optužen za švercanje kokaina nakon što je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain, te prvi časnik broda u ponedjeljak su nepravomoćno osuđeni na 30 godina te ostaju u turskom zatvoru.

Ostalih osam pomoraca oslobođeno je optužbi, rekao je u telefonskom razgovoru Hini glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan te je naglasio da nije trenutak za malodušnost, da se treba ozbiljno pripremiti za žalbu i drugostupanjski postupak. Dodao je da su i ranije u sličnim slučajevima prvostupanjske presude bile drastične.

Na suđenju su u ponedjeljak bili i članovi obitelji kapetana Bekavca – supruga i brat, zatim hrvatski veleposlanik Hrvoje Cvitanović, otpravnik poslova u veleposlanstvu u Ankari Mario Zadro te kolege iz Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF).

Svi smo u šoku, očito se ide na zapovjednu odgovornost jer se ide na zapovjednika i prvog časnika, kazao je Melvan i dodao da obrazloženje presude nije pročitano te će biti dostavljeno u pisanom obliku. Treba nastaviti pravnu bitku do oslobađajuće presude, naglasio je.

Kapetan Marko Bekavac optužen je jer je lani u teretu njegova broda Phoenician M u turskoj luci Eregli pronađen kokain. U turskom istražnom zatvoru u Ankari nalazi se od listopada prošle godine, kada je policija na brodu koji je iz Kolumbije prevozio ugljen, a plovio pod panamskom zastavom, našla 137 kilograma kokaina.

Tada je uhićeno 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije te Bekavac, kojeg turske vlasti smatraju odgovornim po zapovjednoj odgovornosti. Brodu Phoenician M dopušteno je isplovljavanje s preostalom posadom.

Melvan tražio dodatne kamere i osiguranje, kompanija odbila

Suđenje je počelo u sredini lipnja, svi pomorci izjasnili su se da nisu krivi i iznijeli su svoju obranu. Branitelje je, odvjetničku kuću iz Istanbula, angažirala kompanija, a svaki je pomorac dobio svoga zastupnika.

Melvan je tijekom postupka isticao da je zapovjednik broda prije ulaska u kolumbijsku luku i prije ukrcaja tereta zatražio dodatne kamere i osiguranje, no kompanija se nije očitovala niti to omogućila, kao i da izravna poveznica između posade i narkotika nije utvrđena ni dokazana.

Naglašavao je da je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj da je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Premijer Andrej Plenković se potkraj lipnja sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom i založio se za Bekavca kazavši kako Hrvatska očekuje da turska nadležna tijela u njegovu slučaju postupe pravedno te da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć.

Oglasio se Grlić Radman

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da će se činiti sve što je potrebno za daljnju obranu kapetana Bekavca.

"Potreseni smo i iznenađeni ovom presudom. Naš veleposlanik i konzularni djelatnik dolje su s obitelji kapetana Bekavca. Ovo je samo objava presude, ali čeka se pisani otpravak same presude u kojoj će sigurno biti detaljno obrazloženi dokazi na temelju čega je donesena ovakva presuda", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova novinarima u ponedjeljak.

Kapetan može računati na nastavak pravne, diplomatske i konzularne pomoći.

"Hrvatska vlada i ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naše veleposlanstvo i konzularna služba i dalje će činiti sve ono što je potrebno i nužno za njegovu daljnju obranu. Treba pripremiti dobru žalbu jer svi su se pomorci, uključujući i kapetana i prvog časnika broda, izjasnili nevinima", rekao je Grlić Radman.

"Ovdje govorimo o sudovima", odgovorio je Grlić Radman na pitanje može li se i politički utjecati.

Pročitajte i ovo Bludne radnje Uhićen osječki ginekolog optužen za silovanje pacijentice!

Pročitajte i ovo Ravnatelj DHMZ-a "Boris se vraća": Što to znači za Hrvatsku?

Povezane teme