Održan pogreb

Provedena istraga zbog smrti 26-godišnje aktivistice: "Vatra nije bila usmjerena na nju"

Dio pogrebne procesije za ubijenu aktivisticu Foto: Afp
Izrael je proveo istragu zbog smrti 26-godišnje aktivistice ubijene na prosvjedu prošloga tjedna.

Izraelska vojska objavila je da je vrlo vjerojatno da su njene snage ispalile hitac kojim je ubijena žena američkog i turskog državljanstva na prosvjedu na Zapadnoj obali prošlog tjedna.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je ubojstvo bilo "neisprovocirano i neopravdano" i pokazalo je da izraelske sigurnosne snage moraju napraviti neke temeljne promjene u svojim pravilima postupanja.

Turski i palestinski dužnosnici rekli su prošlog petka da su izraelski vojnici ustrijelili 26-godišnju ženu Aysenur Ezgi Eygi koja je sudjelovala u prosvjedu protiv širenja naselja na redovitom prosvjednom maršu aktivista u Beiti, selu blizu Nablusa.

Zapovjednici izraelskih obrambenih snaga proveli su istragu o incidentu, priopćila je vojska u utorak. 

"Istraga je pokazala da je vrlo vjerojatno da je pogođena neizravno i nenamjerno vatrom IDF-a koja nije bila usmjerena na nju, već na ključnog poticatelja nereda", objavila je vojska.

"Incident se dogodio tijekom nasilnih nereda u kojima su deseci osumnjičenih Palestinaca palili gume i bacali kamenje prema snagama sigurnosti u Beiti", dodala je vojska i izrazila "duboko žaljenje" zbog smrti te žene. 

Vojska odala počast ubijenoj aktivistici Foto:Afp

Izrael je poslao zahtjev palestinskim vlastima da obave obdukciju.

Izraelska vojska priopćila je prošlog tjedna da proučava izvješća da je jedna strana državljanka "ubijena u pucnjavi u tom području" i da se istražuju "detalji incidenta i okolnosti u kojima je pogođena".

Američki dužnosnici tada su pozvali na potpunu istragu i rekli da će se Washington suzdržati od osude dok Izrael ne objavi svoja otkrića.

Pročitajte i ovo obnova banovine Postavljanje hrvatske zastave u Petrinji uzrokovalo problem: "Neobično je ako se to tumači kao provokacija"

Pročitajte i ovo pale su predrasude Srpkinja odradila sezonu pa objavila zašto je promijenila mišljenje o Hrvatima: "Pišem ovako javno..."

Pročitajte i ovo eksplozija kraj zagreba Lopovi raznijeli bankomat, novčanice letjele po cesti