pretrpila potres i cunami

Iz nuklearke iscurilo 25 tona onečišćene radioaktivne vode: Sada imaju plan kako utvrditi razinu štete

Nuklearna elektrana Fukushima Foto: Afp
Iz japanske nuklearne elektrane Fukushima iscurilo je otprilike 25 tona onečišćene radioaktivne vode.

Otprilike 25 tona radioaktivne vode iscurilo je iz japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, iste one koja je 2011. godine teško oštećena nakon razornog potresa i cunamija u toj zemlji.

Tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO) tvrdi da je zagađena voda trebala je biti zadržana u spremniku koji je namijenjen za istrošeno nuklearno gorivo.

Međutim zbog još neutvrđenog kvara, voda je iscurila te dovela do porasta onečišćene vode u tom području. Iz TEPCO-a tvrde da voda nije izašla izvan zgrade reaktora. 

Curenje je prvi puta utvrđeno prije skoro tjedana dana kada je otkrivena smanjena razina vode u kompenzacijskoj posudi, piše Global Times.

Tvrtka planira iskoristiti robota na daljinsko upravljanje kako bi ušao u područje sa zagađenom vodom i utvrdio razinu kontaminacije kao i točnu lokaciju i uzrok curenja. 

Kada je nuklearna elektrana Fukushima oštećena prije 13 godina, pretrpjela je topljenje jezgre što je dovelo do radijacije koja je rezultirala nuklearnom katastrofom razine 7 - najvećom na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih i radioloških događaja.

Pročitajte i ovo Ponovno trese Više potresa jutros je zatreslo poluotok Pelješac, a nemirno je bilo i kod Ludbrega

Pročitajte i ovo očevid u tijeku FOTO Strašna prometna nesreća na jugu zemlje: Jedna osoba preminula