Foodwatch je testirao 152 prehrambena proizvoda kupljena u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj te ustanovio da je njih 19 "kontaminirano aromatskim ugljikovodicima mineralnih ulja, odnosno svaki osmi proizvod".
Sumnja se da su aromatski ugljikovodici mineralnih ulja (MOAH) kancerogeni i mutageni", objašnjava Foodwatch.
"Posebno se upozorava i na njihov utjecaj na rad hormonalnog sustava - endokrini poremećaji", navodi se.
Udruga potrošača ističe da je "Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila da je prijetnja zdravlju svako izlaganje aromatskim ugljikovodicima putem hrane".
Uzroke onečišćenja teško je identificirati, no udruga smatra da "rizik postoji u cijelom lancu proizvodnje prehrambenih proizvoda".
Ta se ulja, primjerice, koriste kao "sredstva protiv prašine, kao maziva za proizvodne strojeve, sredstva za skidanje kalupa i za poliranje te su također sastojci ljepila", objašnjava Foodwatch.
Zbog tih podataka udruga potrošača poziva na donošenje "novog zakona koji bi nametnuo nultu stopu tolerancije na MOAH u cjelokupnoj hrani posvuda u Europi".
Od listopada 2015. Foodwatch je u više navrata upozorio na prisutnost MOAH-a u prehrambenim proizvodima široke potrošnje.
U 2015. ta je organizacija otkrila da je u šest od deset testiranih proizvoda - među kojima su riža, kus-kus, leća, kukuruzne pahuljice ili tjestenina - "bio rizik kancerogenosti povezane s MOAH-om".
Foodwatch je nadalje 2019. godine pokazao da je od 16 mlijeka za dojenčad, a riječ je o proizvodima kupljenima u Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj, polovica sadržala "zabrinjavajuću količinu MOAH-a".
U reakciji na to otkriće Europska komisija odlučila je u lipnju 2020. ustanoviti prag za MOAH u mlijeku za djecu.