Brojni problemi

Najsiromašnija država EU-a ponovno izlazi na izbore: Ovo je već sedmi put u tri godine

Ilustracija Foto: Getty Images
Bugari će po sedmi puta od 2021. godine izaći na izbore. Nakon posljednjih izbora u lipnju ove godine, bugarske stranke ponovno nisu uspjele formirati vlast.

Bugarska stranka Postoji takav narod (ITN) u ponedjeljak je vratila mandat za formiranje vlade predsjedniku Rumenu Radevu, nakon što nije uspjela formirati stabilnu koaliciju.

ITN je završio šesti na izborima 8. lipnja, sa samo 16 zastupnika u parlamentu koji ih broji 240. Stranka je 29. srpnja dobila mandat za sastavljanje vlade nakon što stranke GERB i Nastavljamo promjenu (PP) nisu uspjele formirati vlast.

Pročitajte i ovo Povijesni trenutak u Bangladešu Premijerka dala ostavku i pobjegla iz zemlje: Prosvjednici upali u palaču i opljačkali je

"Shvatili smo da nemamo zajedničke ciljeve, stoga vraćamo mandat”, rekao je čelnik ITN-a Toško Jordanov.

Radev sad mora imenovati privremenog premijera te u narednim danima mora raspisati nove izbore, sedme od 2021. godine, koji se moraju održati unutar iduća dva mjeseca.

"Spirala neriješenih izbora se nastavlja, a to ne stvara samo iritaciju, nego i pokreće niz destruktivnih procesa”, rekao je bugarski predsjednik.

Bugarska je najsiromašnija zemlja Europske unije te jedna od najkorumpiranijih. Stabilnu vladu nema od 2020., kad su prosvjedi protiv korupcije s vlasti zbacili koaliciju predvođenu GERB-om, stranku desnog centra.

Pročitajte i ovo nakon atentata Iran zaprijetio Izraelu: "Imamo ih zakonsko pravo kazniti"

Izbori u lipnju raspisani su nakon raspada koalicije GERB-a, većinom vladajuće stranke u zadnjih 15 godina, te stranke PP. GERB je na tim izborima dobio 68 zastupnika, a PP 39. Obje stranke su proeuropske i protržišne, no sklone unutarnjim borbama i osobnim rivalstvima.

Bugarskoj je potreban period stabilne vlasti kako bi ubrzala priljev europskih sredstava. Sofija želi postati i članica eurozone i šengenskog prostora. Plan pridruživanja eurozoni već je dva puta odgođen zbog neuspjeha Sofije da ograniči inflaciju.

Pročitajte i ovo Pogoršanje sigurnosne situacije Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo hrvatske državljane: "Napustite tu zemlju!"

Povezane teme